Verhalen

The Making of "Uit de Weg" - Hoe het begonSpeelfilm maken?

Tijdens een jaarvergadering van de videofilmclub FACE in Enschede werd de volgende vraag gesteld. “Is het niet eens mogelijk om collectief met een aantal leden van de club een speelfilm te maken”?
Het bestuur van FACE heeft dat opgepakt en twee leden van de club namen de uitdaging aan een verhaal te verzinnen. In een later stadium zouden ze met een synopsis komen. Dat viel nog niet mee voor Reind Garritsen en Willi Fahrendorf, want zij waren het die de uitdaging aannamen.
Na enige tijd was er inderdaad een verhaal wat verfilmbaar leek. Een bericht in de krant van ruim 50 jaar geleden diende als basis. De bedoeling was ook, om een verhaal te maken wat zich in een boerengemeenschap zou afspelen en in het ‘Twens’ gesproken zou worden . Het verhaal was er nu, maar wie zou dat kunnen spelen? De werktitel werd: ‘Uit de Weg’.

Reind Garritsen en Bert Pot, een ander lid van de FACE, zochten contact met de amateur toneelvereniging ‘Levenslust’ in Beckum. ‘Levenslust’ staat in de regio bekend als een zeer actieve club die ook ieder jaar een serie voorstellingen geeft. Het eerste contact werd gelegd met Cilia Scharenborg. Zij zag het direct zitten om acteurs te leveren, maar ze kon dat natuurlijk niet alleen beslissen. Het had ook nog geen haast, want er moest eerst nog een scenario en draaiboek geschreven worden.

Maar de ‘kiem’ was gelegd voor het maken van een speelfilm. Nu moest het ‘plantje’ nog gaan groeien. Reind Garritsen een Willi Fahrendorf gingen weer aan het werk. Ze produceerde na enige tijd een scenario van 12 pagina’s A4 en een draaiboek van bijna 200 pagina’s A5. We kregen grote bewondering voor het werk wat deze twee heren hadden gedaan. Het plantje was gaan groeien, het werd tijd om de nodige ‘tuinlieden’ te gaan rekruteren uit de club.

Wie wilden de verschillende functies binnen de CREW gaan vervullen? Dat werd een probleem. Er waren geen filmers die de belangrijkste taken op zich wilden nemen. Er was bijvoorbeeld niemand die het aandurfde op regisseur te zijn. Het bestuur van FACE wilde toch wel graag het project doorzetten. Het was tenslotte de wens van de jaarvergadering. Er was dus werk aan de winkel. Kijk voor het verdere verloop van dit verhaal op de volgende pagina's van het submenu.