Verhalen

Verhalen - Opinie - Afgelopen met DV bandjes?

Is het afgelopen met DV bandjes?

In 1995 kwamen de eerste camcorders op de markt waarmee de videobeelden en het geluid werden opgeslagen op DV bandjes. Digitaal! Er moeten op de wereld nog miljoenen camcorders in gebruik zijn waarvoor bandjes worden gekocht. En ze zijn nog steeds volop en overal ruim voorradig. En goedkoop, want een filmer die meer betaald dan € 3,50 voor een 60 minuten band betaalt te veel. Nu ben ik een groot voorstander van nieuwe ontwikkelingen en ik heb dus ook helemaal niets tegen camcorders die werken met geheugenkaartjes. Maar als je zo’n camcorder bezit en je wilt op een redelijke manier kunnen monteren dan krijg je een klein probleem. Vrijwel alle camcorders met kaartjes werken met de AVCHD compressie en die is niet gemaakt om te monteren. Maar ….. hoor ik een heleboel filmers schreeuwen, dat kan wel! Dat is waar, je kunt je geheugenkaartje in de PC stoppen en de files op de harde schijf zetten. Maar op het moment dat je wilt gaan inladen in het montageprogramma dan wordt eerst de AVCHD compressie omgebouwd naar een voor dat programma geschikte compressie. Vaak is dat Mpeg-2 compressie. Dat is de reden dat ik (en velen met mij) in 2009 heb gekozen voor een HDV camcorder want die werkt al met Mpeg-2 op een DV band. Dus niks omzetten. Zo inladen in de PC en monteren. En de gemonteerde film weer terugspelen naar een nieuw DV bandje. De oudste camcorder DV-bandjes die ik bezit zijn uit 1999 en nog steeds goed afspeelbaar.

DV banden Waarom dit verhaal?
Ik maakte mij toch wel een beetje kwaad. In één week werden DV bandjes betiteld als ‘inferieur’ en las ik dat in november 2011 een artikel zal verschijnen in ‘Digital Movie’ met als titel: ‘Tabee tape, Het tijdperk van de tape is definitief ten einde’. De persoon die tape een inferieur medium noemde is een eigenaar van een bedrijf dat films digitaliseert en daarna op een ‘modern’ medium schrijft. Zeg maar op DVD’s.

Nu even een persoonlijk stukje historie.
Mijn eerste filmpjes maakte ik in 1959 op Normaal-8 film. Die kan ik nog steeds vertonen op een heel oude projector. De eerste Super-8 films met synchroon geluid maakte ik vanaf 1975. Dat geluid staat op stripe (geluidsbandje op de film) en kan ik nog steeds vertonen op een 35 jaar oude projector. Mijn eerste videofilm op amateurformaat (VHS-Compact) maakte ik in 1992 en is nog steeds afspeelbaar. De eerste film die ik maakte op (digitale) DV band dateert uit 1999 en is nog steeds afspeelbaar. Er zitten intussen meer dan 100 DV bandjes in mijn archief en die zijn nog allemaal afspeelbaar. In 1999 zette ik de gemonteerde (digitale) films eerst terug op DV band waarna ik ze op Video-CD en later op Super Video-CD zette. Een paar daarvan zijn niet meer afspeelbaar maar gelukkig heb ik de films nog op DV band en nu staan die films dus op DVD. Van enkele DVD’s (7 jaar oud) heb ik ook al afscheid moeten nemen omdat ze niet meer afspeelbaar waren maar gelukkig …… Ik heb de DV bandjes nog.

Verouderderen
De afgelopen tientallen jaren hebben de ontwikkeling op video gebied natuurlijk niet stil gestaan. Maar het lijkt erop dat de media waarop beeld en geluid wordt vastgelegd steeds sneller ‘verouderderen’ waardoor films niet meer afgespeeld kunnen worden. Daarbij komt dat vrijwel alle camcorders die nu voor amateurs op de markt zijn werken met AVCHD compressie wat opgeslagen wordt op geheugenkaartjes. Het geeft prachtige beelden wanneer rechtstreeks vanuit de camcorder de beelden op een Full-HD scherm worden afgespeeld. Maar AVCHD compressie is eigenlijk niet geschikt om te monteren. En wat doe je met opgenomen beelden die je (zeer) lang wilt bewaren? Steeds nieuwe geheugenkaartjes in de camcorder zetten is (nog) te duur. Alles overspelen naar een externe harde schijf kan, maar zet ze dan op twee harde schijven voor het geval er één kapot gaat. Want anders ben je ineens heel veel films kwijt.

De moraal van dit verhaal?
Film opgenomen op een magnetisch medium (band, harde schijf) blijft zo te zien het langst goed. Optische media (DVD, BD) die ‘gebrand’ zijn, gaan het kortste mee. Hoezo, DV band is inferieur? Hoezo, Tabee DV band? Voor de amateur camcorders geldt dat zeker. Maar in het duurdere segment zijn de camcorders (HDV) nog steeds te koop. En in dat duurdere segment zijn nu camcorders op de markt met geheugenkaartjes met een compressie die wel goed te monteren is. Nog even wachten en ook de amateur camcorders krijgen deze compressie. Dan is de flop AVCHD weer te einde en hebben de ontwikkelingen de tijd weer ingehaald. Misschien kun je dan een uur film op een geheugenkaartje van 5 euro zetten en kun je die heel lang bewaren. Dat zou heel mooi zijn……….

Gé Kikkert. Oktober 2011