Verhalen

Verhalen - Opinie - Geheugenkaartjes of toch maar niet?

Geheugenkaartjes?

Op pagina 40 van Digital Movie van januari/februari 2007 is de eerste zin van het artikel op pagina 40: “Filmen in HD op een geheugenkaartje, DVD of harddisk willen we allemaal wel”. Oh, ja? Dacht ik toen. Nou ik niet!! Althans voorlopig nog niet. En ik denk dat een groot aantal videofilmers die gewend zijn hun films te monteren dat in elk geval op dit moment ook zeker niet willen. Waarom niet?

Historie
Ik begon in 1959 te filmen. Op dubbel-8. Die films heb ik nog steeds en omdat ik zeer zuinig ben op mijn projectoren, kan ik ze nog steeds afspelen. In 1992 stapte ik over naar video. Afgelopen zomer heb ik een paar van die films (op VHS-C en later op Hi-8) gedigitaliseerd en op DVD gebrand. Al het originele materiaal wat ik ooit gemaakt heb kan ik nog steeds afdraaien. Enkele van de DVD’s die ik een jaar of vier geleden maakte vanaf DV bandjes zijn nu al niet meer goed vertoonbaar. Gelukkig speelde de DVD speler in mijn PC ze nog wel af, dus kon ik een kopie van de DVD’s maken. Als dat niet meer was gelukt, dan had ik altijd nog de gemonteerde versies van die films op DV bandjes staan en was het alsnog mogelijk geweest een DVD te branden.

Weggooi medium
Maar hoe zit het met de camcorders met een harddisk of geheugenkaart? Als je het originele materiaal wilt bewaren zal je alles van de harde schijf of kaart eerst over moeten spelen naar DVD’s. Hoe lang blijven die goed, vraag ik dan, met het bovenstaande in mijn achterhoofd? Je filmt toch om je belevenissen heel lang te bewaren? Of is nu echt bewezen wat ik in de tachtiger jaren al heb geroepen: “video is een weggooi medium”? Eén maal opnemen, twee of drie maal het opgenomen materiaal met alle fouten bekijken en het daarna wissen? Of na een paar jaar erachter komen dat er niks meer te zien is op de DVD’s?

Toekomst
Camcorders met harddisk, DVD of geheugenkaart? Niet voor mij dus. En ik denk voor heel veel videofilmers die echte films maken van hun opgenomen materiaal, ook niet. Is het dan onzin wat die (niet met naam genoemde) redacteur van Digital Movie heeft geschreven? De techniek staat niet stil. Het zou fantastisch zijn als we geen bandjes meer in camcorders hoefden te steken. DVD’s hebben hun langste tijd al gehad. Harddisks gaan er op den duur ook uit, in camcorders. Allemaal veel te ingewikkeld. Geheugenkaarten zou een goede mogelijkheid zijn, als ze zover ontwikkeld worden dat, wat je erop zet, zeer lang erop blijft staan en die kaartjes minder dan € 10,00 per uur opgenomen materiaal zijn gaan kosten. En het signaal wat erop staat een hogere beeldkwaliteit heeft dan de DV bandjes die we nu gebruiken. Pas dan ga ik zo’n camcorder kopen. Kaartje in de montage-PC en direct monteren. Gemonteerde film terugspelen naar een nieuw kaartje en als je de film wilt zien, het kaartje in de HD breedbeeld TV en lekker kijken. (Het kaartje met het opgenomen materiaal goed bewaren) Dat zie ik wel zitten! Nu is het nog niks. Als je je films wilt monteren, koop dan (nu nog steeds) een camcorder voor DV bandjes. Beste beeld, beste geluid, op elke PC met elk montageprogramma te monteren. Camcorders met harddisk, DVD of geheugenkaart? Leuk speelgoed voor mensen met te veel geld. Niet voor videofilmers! Nu nog niet.

Gé Kikkert. Januari 2007.