Verhalen

Verhalen - Opinie - AVCHD??

AVCHD? Nog even wachten!

In de videobladen wordt steeds vaker positief geschreven over AVCHD compressie. Het is de compressie op basis van MPEG-4 die gebruikt wordt voor camcorders die opnames maken in Full-HD. (1920 x 1080 pixels) Het is natuurlijk prachtig dat de techniek in staat is dit, in van die kleine kastjes te stoppen. Het is ook prachtig dat het signaal wat uit de camcorder komt in volle glorie op een Full-HD LCD scherm zichtbaar gemaakt kan worden. Prachtig! Maar ...

De zwakste schakel.
Het begin (opnames) en het eindpunt (beeldscherm) voldoen aan de eisen. Probleem is dat mensen die ook nog hun films willen monteren tegen een muur van problemen aanlopen. Dat is op dit moment de zwakste schakel. In theorie is het mogelijk met zeer snelle PC’s en de goede programmatuur montages te maken maar je moet niet vragen hoe. Het is als een Rolls-Royce waarin ze een Solex motor hebben geplaatst. Alles gebeurt tergend langzaam. Ooit zullen computer waarschijnlijk wel snel genoeg worden om in een redelijk tempo te kunnen monteren. Voorlopig nog niet. Camcorders die werken met AVCHD compressie zijn eigenlijk nu alleen nog maar geschikt voor mensen die hun films niet willen monteren. Eigenlijk alleen geschikt voor yuppen met te veel geld die stoer willen doen.

Triest
Het is daarom triest, maar ook een beetje om te lachen dat de ingezonden brieven rubrieken in de bladen vol staan met brieven van mensen die de spullen hebben gekocht en dan tot de conclusie komen dat het zeer slecht werkt. Onbegrijpelijk dat deze mensen niet eerst voldoende informatie inwinnen voordat ze spullen kopen. De spijt, het ongenoegen en de kwaadheid druipen van de brieven af. Ik moet er toch een beetje om lachen. Eigen schuld dikke bult .....

Alternatief?
De bovengenoemde mensen (ik wil ze niet eens serieuze filmers noemen) zijn ‘warm’ gemaakt door de reclames en toch ook wel door de enthousiaste verhalen die in de bladen staan. Vooral de redacties van die bladen zouden er steeds weer op moeten hameren, dat filmen met dit soort camcorders heel leuk is, zolang je maar geen montages van je films wilt maken. Nog niet !! Maar als je toch in High Definition (HD) wilt filmen dan is er een uitstekend alternatief. Full-HD heeft 1920 pixels horizontaal, HDV (High Definition Video op MPEG-2) heeft 1440 pixels. Verticaal is het aantal gelijk. Technisch gezien zou het beeld dus iets minder scherp moeten zijn. Maar bijvoorbeeld op een HD-Ready scherm is dat verschil niet te zien. Daarbij is HDV met een moderne PC uitstekend en uitgerust met een versnellerkaart zelfs in reel-time te monteren. Je merkt geen verschil met het monteren van HDV en DV. Er zijn van elk merk ook voldoende camcorders te koop om een keuze te maken. En het voordeel is, dat je opneemt op (DV) bandjes. Goedkoper kan niet en je houdt er het originele materiaal aan over. Geen gedoe dus met nog steeds zeer dure geheugenkaartjes die vol raken of volle harde schijven die eerst naar een PC of DVD (lagere resolutie) weggeschreven moeten worden.

Wachten
AVCHD wordt misschien ooit een algemeen aanvaarde compressie voor video. Dat zal pas gebeuren als het op een redelijk snelle manier ook gemonteerd kan worden. Op dit moment gaat het monteren nog veel te traag. Voor het renderen van een film moet je rekening houden met meer dan 20 maal de looptijd van de film. Dat zou zelfs in 1997 toen ik op de PC ging monteren een afschuwelijk lange tijd zijn geweest. Wil je nu in HD films maken en monteren? Kies HDV en je hebt geen gedonder. Neem alles op in HDV en als je nog niet de goede montagespullen hebt dan kun je altijd nog eerst in DV capturen (inladen in de PC) en monteren. Later kun je dan alsnog montages maken in HD. Dan zijn intussen de blu-Ray schijven ook betaalbaar geworden.

Gé Kikkert, Augustus 2008.