Verhalen

Verhalen - Oefeningen - Gebruik een losse microfoon

Camcorders zijn vrijwel altijd uitgerust met een ingebouwde stereo microfoon. Bij de sommige camcorders zijn er zelfs meer dan 2 microfoons ingebouwd. Video is tenslotte niet alleen beeld, maar ook geluid. De microfoons die op duurdere modellen aangebracht zijn, zitten meestal op een handvat boven de kast. En dan zijn ze ook nog in rubber gevat. Dat is niet voor de show gedaan. Camcorders worden steeds kleiner, en het probleem is dan, dat de microfoon, bijvoorbeeld de motor van de zoomlens gaat horen. Tijdens stille passages in de film hoor je dan een rommelend geluid.

Gerommel

Vaak zit er in de camcorder een ingang voor een extra microfoon. Dat is meestal een 3mm jackplug ingang. Wanneer de 'losse' microfoon daar ingeplugd wordt, dan wordt de microfoon in de camcorder uitgeschakeld. Nu ben je het gerommel kwijt. Nadeel is wel dat je nu een extra 'geluidsman' (m/v) nodig hebt. En het nadeel kan zijn dat de microfoon in beeld kan komen. Welke microfoon moet je nu gebruiken en onder welke omstandigheden?


Soorten

Er zijn vele soorten microfoons te koop voor allerlei doeleinden. Ik maak bij video gebruik van twee types. Een zogenaamde ijsjeslikker en een shotgun. De ijsjeslikker (zie het plaatje) is een handmicrofoon die je kunt gebruiken bij interviews. De interviewer heeft de microfoon in de hand en houdt hem voor zijn eigen mond als hij praat en voor de mond van de geïnterviewde als die praat. Een populaire microfoon is de Sennheiser E 815 S. Dat is een magnetodynamische microfoon zonder batterij. Je kunt er een kabel bij kopen die direct is aan te sluiten op een camcorder via een jackplug. Maar als je een dure camcorder hebt met ingang voor een canonplug (XLR) dan is daar ook een kabel voor te koop. Want in principe is dit een microfoon met een zogenaamde symmetrische uitgang. Aan dit soort (professionele) microfoons kun je langere kabels zetten zonder dat er storing optreedt.

Shotgun

De microfoon die ik het vaakst gebruik bij video opnames is een (electret) richtmicrofoon met een batterij. Dat is een lange buis die nog een goed geluid oppikt vanaf een grotere afstand vanaf de geluidsbron. Op 1 tot 1 meter van de geluidsbron gaat dat zeer goed. Ik heb daarvoor een hengel gefabriceerd van een uitschuifbare steel die normaal voor een ruitenwisser op afstand wordt gebruikt. Te koop bij Marskramer of Blokker. Je moet dan even een oplossing vinden voor het aanbrengen van de microfoonklem aan die steel. En je hebt dan natuurlijk altijd de hulp nodig van een 'geluidsman' (of vrouw). Maar het geluid wat je dan de camcorder in krijgt is prachtig. Die lange richtmicrofoons kun je in alle maten en soorten kopen. Ik heb een Sony ECM-672 kunnen overnemen die perfect werkt. Maar ik weet niet of die nog te koop is, en ook niet hoe duur die is. Er zijn al richtmicrofoons te koop vanaf 50 Euro. Maar ook hier is alle waar naar zijn geld. Dus probeer eerst een microfoon uit op de camcorder voordat je wat koopt. Overigens zijn dit soort microfoons altijd 'mono', dus er wordt ook maar op één spoor geluid opgenomen. Mits er in de camcorder een voorziening zit die het geluid van één microfoon op twee sporen kan zetten.

Kwaliteit

Als je opnames gaat maken met een losse microfoon, maak dan goede afspraken met je geluidsman. Laat hem (haar) weten welke uitsnede je filmt. Dan kan de geluidsman inschatten hoe hoog hij de microfoon moet houden om niet in beeld te komen. Gebruik zelf een oortelefoontje of koptelefoon om de kwaliteit van het geluid te beluisteren. Het is een richtmicrofoon, dus dit soort microfoons moeten goed op het geluid gericht blijven. Microfoons zijn vaak 'handgevoelig'. Als de geluidsman met zijn handen beweegt, dan kan dat hoorbaar zijn in het geluid. Pas daarvoor op. De geluidsman moet ook de cameraman in de gaten blijven houden. Want als de cameraman zich tijdens het filmen verplaatst, dan zou de geluidsman in beeld kunnen komen. En dat is niet de bedoeling. Pas op voor de kabel die in de camcorder zit. Zo'n kleine jackplug kan het gewicht van de kabel niet dragen dus houdt de kabel op de een of andere manier vast. En als je buiten filmt, dan kun je stevig last krijgen van windgeruis in de microfoon. Lees daarvoor het artikel over het maken van een windjammer. Klik hier

Tip

En dan nog een tip; als je bijvoorbeeld een speelfilm maakt en je gebruikt een hengelmicrofoon boven de spelers, richt dan steeds goed op de persoon die spreekt. Maar pas op voor 'handgeluid'. Stop zo mogelijk een plaatje schuimplastic tussen de microfoon en de klem en draai het snoer om de hengel. Als je kleine kinderen filmt met gebruik van een hengelmicrofoon, houd dan de microfoon recht boven het hoofd van die kinderen en laat de geluidsman schuin naast of zelfs iets achter de kinderen gaan staan. Als kleine kinderen die hengel met microfoon zien, gaan ze naar boven kijken en dat is lastig.

Succes!