Verhalen

Verhalen - Oefeningen - Oefening met de camera
Zoomen en panoramiseren

Het is je misschien nooit opgevallen, maar cameralui zijn in staat om bewegingen met de camera te maken die we 'strak' noemen. Als er een inzoom gemaakt moet worden dan hoort daar meestal ook een pan (panoramische beweging) van de camera bij. Voorbeeld: we zien een totaal van een huis en er moet ingezoomd worden op een raam op de begane grond, dan gebeurt dat in één beweging. Natuurlijk, zal je zeggen, maar zo natuurlijk is dat niet. Ga maar eens met de camera op statief (profs werken meestal op statief) voor je huis staan en maak die beweging maar eens. Dus, totaal van het huis, tegelijk beginnen met de inzoom en de pan naar dat raam links onder en dan tegelijk eindigen. Als je stopt met inzoomen dan heb je net het hele raam in beeld. Niet even smokkelen, nee, twee bewegingen in één keer klaar. Je zult merken dat dat niet mee valt.

Oefening

Je kunt dat op een eenvoudige manier oefenen. Neem 9 vellen A-4 papier en plak die tegen een muur. Zie het plaatje hieronder. Nummer de bladen met grote nummers van 1 tot 9. Film je in breedbeeld dan moet je het formaat van de vellen papier aanpassen.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

Strak

Zet de camera nu op een afstandje waardoor je in groothoekstand iets meer dan alle negen velden in beeld hebt. Kijk nu in de zoeker van de camera en zoom in totdat je alle 9 velden precies in beeld hebt. Zoom nu in naar veld 1. Zorg dat het in één vloeiende beweging gebeurt. Herhaal dat net zo lang tot het goed gaat. Zoom dan van totaal naar vlak 2. En ga zo door tot je alle vlakken hebt gehad. Inzoomen naar vlak 5 is natuurlijk een makkie, want dan hoef je de camera niet te draaien. Zoom ook eens in van totaal naar [4-5-7-8] of [2-3-5-6]. Draai het daarna ook eens om. Dat is moeilijker. Start ingezoomd op vlak 9 en zoom uit naar totaal tot je precies alle 9 velden in de zoeker ziet. En herhaal dat net zo lang tot het goed gaat. Dus zorg er steeds voor dat de in- of uitzoom steeds gelijk eindigt met de draaiing van de camera. Prof cameralieden moeten dat in hun opleiding uren achter elkaar doen. En daarom ziet het er altijd zo strak uit.