Verhalen

Verhalen - Leuke verhalen - Geschiedenis TV en video

Toen Thomas Alfa Edison in 1877 zijn fonograaf demonstreerde, dacht iedereen dat het een goocheltruc was. Met deze fonograaf was het mogelijk om geluidstrillingen vast te leggen en weer te geven. Later kwam de Duitse ingenieur Emil Berliner om de wasrol van Edison te vervangen door een platte schijf. en de grammofoonplaat was geboren. Platte schijven kennen we nu nog. De CD, CD-ROM, DVD enz.

Trillingen

Evenals het geluid bestaat licht ook uit trillingen. Om deze op te kunnen nemen en weer te geven is het noodzakelijk ze om te zetten in een elektrisch signaal. Rond 1900 ontdekte de Deense ingenieur Paulsen de magnetische registratie van signalen en legde daarmee de basis voor de huidige audio- en videotechniek. Denk maar eens aan de bandjes in je camcorder.

TV

Al in 1884 werd de eerste stap gezet in de richting van de hedendaagse televisie. Paul Nipkov bouwde zijn wereld beroemd geworden Nipkovschijf. Een snel ronddraaiende schijf waarmee het mogelijk was "beelden" weer te geven. Nipkov was eigenlijk de voorloper van de ons bekende DVD. Hierbij moeten we wel even stilstaan bij het feit dat deze uitvindingen puur mechanische apparaten waren. In 1987 ontwikkelde Ferdinand Braun de kathodestraalbuis. Op dit moment werken de beeldbuizen van onze televisietoestellen nog op dezelfde wijze.

Video

In 1951 kwam de ontwikkeling van de televisie-uitzendingen op gang en het duurde tot 1953 voordat de ontwikkeling van de "videorecorders" echt op gang kwam. In eerste instantie werden die voor het Amerikaanse leger ontwikkeld. Maar het duurde niet lang of de commerciŽle potentie van de apparaten werd onderkend. Natuurlijk alleen bedoeld voor grote TV studio's. Want die dingen waren erg duur.

De Ampex. (zie foto)
Deze machine was de eerste videorecorder en werkte met een 2 inch (50mm) brede band. In 1956 werd door de Duitse ingenieur Eduard Schueller het zogenaamde schuinspoor (helican) registratiesysteem ontwikkeld. Volgens dat principe werken nu nog steeds alle huidige video- en camcorders. (JVC is dus niet echt "de Uitvinder")

Kleur

De eerste kleurentelevisie-uitzendingen in Europa kwamen tot stand in de jaren zestig en werden uitgezonden via het Duitse TV station ZDF met het programma "Das Goldene Schuss" met de Zwitserse presentator Vico Toriani.

VCR

Door Philips werd in 1971 de eerste home-videorecorder, werkend volgens het VCR-pricipe op de markt gebracht. In 1976 doen VHS, Betamax en V2000 hun intrede. De laatste twee hebben maar kort bestaan. Vanaf dat moment gaan de ontwikkelingen snel. De eerste camera's, samen met een portable recorder is snel te koop (ze werden verkocht zonder steekkar). We sjouwden toen rond met een camera van 3 tot 5 kg en een recorder van 10 - 12 kg. Vergelijk dat eens met de apparatuur van nu. Camera en recorder samengebouwd. Geen grote kwetsbare opname buizen meer, maar kleine CCD opname elementen. Sommige camera's hebben er drie voor de kleuren rood, groen en blauw voor nog scherpere opnamen en dat alles weegt nog maar 0,5 - 2 kg.

Ontwikkeling

Nu bijna 130 jaar na de uitvinding van Edison, vinden we het heel vanzelf sprekend dat niet alleen muziek en gesproken woord, maar ook beelden en films opgenomen en weergegeven kunnen worden. We merken dit dagelijks bij het televisie kijken. Het wonder van video wordt pas duidelijk wanneer we dat in ons privť leven gaan toepassen. Lag de betovering in eerste instantie bij de mogelijkheid bepaalde programma's op te kunnen nemen en op een latere tijdsstip weer te geven, de video techniek van nu gaat veel verder. Met behulp van de huidige video apparatuur en computers kunnen we alles wat er om ons heen gebeurt vastleggen en monteren voor later of iemand anders, in een perfecte (digitale) beeldkwaliteit en met een maximum aan bedieningscomfort.

Yntze W. Bosma

Maart 2005