Verhalen

Verhalen - Leuke verhalen - Film-idee met grote gevolgen

Jenever

In een van mijn eerste speelfilmpjes had ik wat met motorfietsen verzonnen. Mijn broer Robert speelde de hoofdrol als "Pietje Praga" ( Praga is het merk van een motor). "Pietje" zou pech krijgen met zijn motor in de Hengelose veteranen rally, de benzine was op. Hij ziet een boerderij, gaat daar naar toe voor hulp en komt terug met een fles jonge jenever, giet die vervolgens leeg in de tank en start zijn motor. En zie, weliswaar met veel rook gepaard, kan hij weer vertrekken. Prima idee toch? Nu had ik voor deze scène een lege jeneverfles nodig. Deze werd gevuld met benzine, om zodoende te suggereren dat de motor op jonge jenever kon lopen. Thuis keek ik bij mijn opa in de kamer en zag dat hij nog een halve fles jenever had staan. Ik heb de jenever overgegoten in een lege fles Seven-Up en aangezien niemand aanwezig was heb ik deze fles maar bij de andere drank gezet om het 's-avonds na het filmwerk even te melden. Toen ik echter na de opnames terugkwam was er grote consternatie in huis. Maar ik werd niet veel gewaar. Opa was ziek geworden en lag in bed. Het ging er een klein beetje geheimzinnig aan toe vond ik.

Seven Up

Een hele tijd later kwam ik echter toch achter het ware verhaal. Tijdens de eerste projectie van "Pietje Praga" zag mijn vader de bewuste scène met de jeneverfles en ik vertelde hem hoe ik dat gedaan had, en plotseling zei hij: "Oh, maar dan wordt mij dat geval met opa ook duidelijk". Wat bleek: toen ik weg was met mijn fles jenever kwam de buurman op bezoek en opa bood hem wat te drinken aan. Hij schonk hen beiden uit de bewuste fles "Seven Up" wat in en deed er ook een scheutje jonge jenever bij in. Toen ze samen proosten en een slok namen vonden de buurman en mijn opa het mengsel toch wel erg sterk (gek hè, pure jenever). Dus schonk mijn opa er nog maar wat "Seven Up" bij.

Scheutje

Het bleef natuurlijk even sterk maar daar raakten ze bij elke slok meer aan gewend en na een paar keer bijvullen met wat "Seven Up" waren ze dan ook behoorlijk dronken. Afijn, mijn oma kwam thuis en vond twee dronken mannen laveloos op de bank liggen. Zij mooi kwaad, dat was ze helemaal niet van hen gewend. Mijn vader erbij geroepen en opa met twee man de trap opgesleept en in bed gelegd. Vervolgens de buurman thuis afgeleverd en die spuugde daar gelijk het nieuwe tapijt in de kamer onder, zodat de buurvrouw ook zeer blij met hem was. De andere dag hebben ze zich nog verdedigd dat ze toch alleen maar "Seven Up" met een scheutje jonge jenever hadden gedronken en dat zij er ook niets van snapten. Maar het mocht niet baten, ze werden niet geloofd. Ja, toen heb ik mijn verhaal ook maar eens verteld en kon ze beiden rehabiliteren.

Rudie Kreunen, Hengelo (Gdl)