Verhalen

Verhalen - Digitaal - Bewerken AVCHD films is nu mogelijk

AVCHD logo


Films met AVCHD compressie kunnen nu goed gemonteerd worden.

Alles wat ik hieronder schrijf is verzameld uit tijdschriften, testen, technische gegevens van internet en demonstraties die ik heb bijgewoond. Ik heb dus alles uit de tweede hand, want ik gebruik geen AVCHD camcorder en heb er dus ook nooit mee gewerkt. Daarbij komt ook nog, dat de techniek zo snel gaat, dat dit verhaal over enige tijd weer achterhaald is. Maar de vragen over AVCHD zijn op dit moment zo frequent dat het mij zinvol lijkt om wat licht in de duisternis te brengen.

Computer

De aanhef van dit verhaal is juist, maar er zitten een aantal ‘addertjes onder het gras’. De eerste eis die gesteld moet worden is, dat het alleen goed werkt in een moderne snelle PC. Daarbij moet je denken aan een computer of laptop met een i5 of beter nog een i7 processor van Intel met mimaal Windows 7, 64 bits besturingssysteem en heel veel intern geheugen. Bijvoorbeeld 8 GB of meer. De videokaart die in de PC zit moet geschikt zijn voor AVCHD montage en zo mogelijk ook een TV kunnen aansturen. Bijvoorbeeld de Nvidia ENGTS450 DirectCU/DI/1GD5. Ook moet er zo mogelijk een zo groot mogelijke tweede (snelle) harde schijf in zitten voor de opslag van de videofiles. En als laatste natuurlijk een geschikt video montageprogramma. En daar zijn er al een aantal van.

In alle gevallen worden de videofiles vanuit een camcorder met een intern geheugen of vanaf een geheugenkaart eerst overgespeeld naar de PC door middel van een USB kabel. De PC ziet de camcorder dan als een externe harde schijf. Is de film opgenomen op een geheugenkaart, dan is het mogelijk om de kaart in een slot van de PC te drukken en de videofiles over te spelen naar de harde schijf van de PC.

Montageprogramma’s

Er zijn op dit moment een aantal videomontage programma’s op de markt die films die opgenomen zijn met AVCHD compressie redelijk tot goed kunnen bewerken. Ik geef hieronder een overzicht. Ook deze opsomming kan alweer achterhaald zijn. Bijna elk jaar komt er wel iets nieuwers op de markt. Vraag in de winkel.

Studio 14
Pinnacle Studio 15 HD Plus (of Ultimate).
(ca € 120,-)
Kan redelijk goed overweg met AVCHD. Het monteren loopt wat traag en wanneer overgangen tussen shots worden gezet dan moet er eerst gerendeerd worden voordat het resultaat bekeken kan worden. Het is aan te raden om het ‘op de achtergrond renderen’ uit te schakelen. Met boven genoemde videokaart in de PC is het mogelijk om het montagebeeld op een TV te vertonen. Het is dan niet in de volledige resolutie te zien en ook de kleuren zijn niet optimaal. Het previewvenster van Studio is dan zwart. Wanneer de film op DVD of Blu-Ray gezet wordt dan ziet alles er weer uit zoals het is opgenomen.

Avid Studio
Avid Studio
Het is volgens websites op internet de opvolger van Pinnacle Studio. Het komt ook uit dezelfde fabriek. Volgens diezelfde websites is het uitstekend in staat om HD materiaal te verwerken. Het vult 'het gat' op tussen Pinnacle Studio en Avid Media Composer, een heel duur professioneel programma.
Avid Studio kost € 169,-.


Magix 17

Magix Video deLuxe 17 Plus HD. ( ca € 80,-)
Dit programma is in staat om ook 3D videofiles te monteren. Maar is voor AVCHD bestanden niet zo stabiel. Het programma liep in testen nogal eens vast. Dat gebeurd dan hoofdzakelijk op het moment dat er bijvoorbeeld overgangen in de montage aangebracht worden. Misschien wordt dat in versie 18 verbeterd.


Premiere 9
Adobe Premiere Elements 9. (ca € 100,-)
Een stabiel werkend en gebruiksvriendelijk programma voor de montage van AVCHD bestanden. Het is mogelijk om de videobestanden al te bekijken (preview) als ze nog in de camcorder zitten. Het is dan makkelijk om een keuze te maken welke bestanden gebruikt zullen worden in een montage. Er zit ook een goed geluidbewerking deel in het programma. Het is niet mogelijk om een Blu-Ray (BD) te branden met een MPEG-2 codec zoals gebruikt wordt bij gekochte BD’s. Maar dat is geen gemis. In MPEG-2 branden op een DVD kan wel.Edius Neo 3

Grass Valley Edius NEO-3 (ca € 180,-)
Een minder bekend programma in Nederland, maar marktleider in Japan. Dit programma is helemaal opnieuw geschreven voor AVCHD bestanden en is ook in de goedkopere versie het enige, wat reel-time AVCHD kan verwerken. Wel tot 4 lagen boven elkaar. Het is gelijk aan de Pro versie (ca € 680,-) met het verschil dat er maar een beperkte mogelijkheid is voor de uitvoer van gemonteerde films. De film kan tijdens de montage zichtbaar gemaakt worden op een aparte TV. Overgangen of filters die aangebracht worden in de film kunnen zonder renderen direct afgespeeld worden. Enig nadeel: het is geen programma wat makkelijk in het gebruik is. Het is niet erg gebruiksvriendelijk en weinig intuďtief. Koop er een boek bij!

Premiere Pro 5

Adobe Premiere Pro cs-5. (ca € 1050,-)
Zoals de prijs en de titel al laat zien is dit een programma voor professionals. Op dit moment zelfs het enige professionele programma naast Edius 6 Pro, wat AVCHD bestanden kan bewerken. En dat doet het natuurlijk als de beste. Maar ja, die prijs hč …………Vegas Pro 10

Sony Vegas Pro 10 (ca € 542,-)
Een nog niet erg bekend programma voor de professional wat volgens de technische specificaties ook AVCHD kan monteren. Ik heb daar nog geen tests van kunnen vinden behalve dan, dat het goed overweg kan met 3D files. Als Pro programma is het nog niet te vergelijken met bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro of Edius 6 Pro.


Vegas HD

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10 (ca 65,-)
Volgens een gebruiker die ik ken een goed werkend programma voor AVCHD files. Ik heb er nog geen testen van kunnen vinden. Het zal wel eenvoudig zijn gezien de prijs. Maar het is wel mogelijk om vanuit dit programma DVD’s en BD’s te branden. Er is ook een duurdere versie met de toevoeging ‘Production Suite’ voor € 85,-.
Final Cut Express 4
Voor Apple computers: Final Cut Express 4. Volgens de specificatie een goed en snel werkend programma voor de amateur. ca. € 180,-Final Cut Studio
Voor Apple computers: Final Cut Studio.
Een pakket van 6 programma's inclusief Final Cut Pro.
In de specificatie is wel sprake van het kunnen monteren van HD materiaal, maar je komt nergens de aanduiding AVCHD tegen.
Volgens de enkele gebruiker die ik ken is het zonder meer mogelijk om AVCHD te monteren.
Volgens een leverancier die ik sprak is het niet echt mogelijk.
Wie het weet mag het zeggen.
Wel een programma voor de Pro. ca. € 950,-

Casablanca
Casablanca
De Casablanca is een computer die alleen gebruikt kan worden voor het monteren van videofilms. Je hebt daarvoor geen kennis nodig van computers. De types S-3000 (de bovenste) en de S-6000 zijn geschikt voor het monteren van AVCHD bestanden. Wanneer je AVCHD bestanden inlaadt in de computer, dan worden de files direct omgezet naar MPEG-2. Dat is goed te monteren. Dit is trouwens een techniek die in de meeste software pakketten in combinatie met een 'gewone PC' ook gebruikt wordt. Als de montage klaar is, dan kan in de S-3000 de montage op een DVD gebrand worden. In de S-6000 kan de film ook op Blu-Ray gebrand worden.
De S-3000 in standaard uitvoering kost € 1649,-. De S-6000 kost € 2869,-.

Dit lijstje is vast niet compleet.

Als ze er nu nog niet zijn, dan zullen er in de naaste toekomst ongetwijfeld meer programma’s op de markt verschijnen die goed overweg kunnen met AVCHD bestanden. Ik heb mijn twijfels over de mogelijkheden bij de montage van AVCHD bestanden veel eerder moeten bijstellen dan ik in het verleden had gedacht.
Het is duidelijk: AVCHD bestanden zijn op dit moment goed te bewerken.
Nadeel is, dat als je nu een camcorder koopt met AVCHD compressie, dan zit je waarschijnlijk ook vast aan een nieuwe PC. Daarvoor moet je dan, inclusief goedkopere software ongeveer € 1000,- tot € 1300,- reserveren.
Voor filmers die niet direct een nieuwe PC willen aanschaffen zijn er twee mogelijkheden.
1. Zet de resolutie voor de opnames in de camcorder op een lager niveau en verlaag het niveau net zo vaak als nodig is om goed te kunnen monteren. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de beeldkwaliteit.
2. Converteer het AVCHD signaal naar MPEG-2 met een conversie programma. Daarna kun je in de meeste gevallen op een redelijk tot goede manier in een oudere PC je films monteren. De videofiles worden dan wel twee keer zo groot, maar de beeldkwaliteit blijft goed.
Conversie programma’s van tussen € 60,- en € 75 euro zijn de beste.

Januari 2011.
Aangevuld: Juni 2011
Herzien: Mei 2014