Verhalen

Verhalen - Nieuw in de bladen

In Nederland kennen we maar twee Nederlandstalige videobladen voor amateurs. Dat zijn Video emotion en Digital Movie. Die bladen hebben het moeilijk want het taalgebied is natuurlijk maar klein. Videofilmers die zichzelf serieus nemen, zouden toch minstens een abonnement moeten hebben op één van die bladen. Beter nog, op alle twee, want ze vullen elkaar aan. Je kunt ze natuurlijk ook los kopen bij de bladenboer.

Hieronder zet ik iedere maand een overzicht van de artikelen die ik, als videofilmer interessant vind. Geen uitputtende lijst dus. Er staat altijd veel meer in dan ik beschijf.

Na evaluatie van het aantal bezoekers van deze pagina's ben ik gestopt met het updaten daarvan.
Per maand keken slechts 2 tot 4 filmers op deze pagiga's en gezien het vele werk dat erin zat vind ik de moeite die ik eraan moet besteden te veel.Video emotion

Video emotion Nummer 96, December 2011 / Januari 2012

De JVC GC-X10 camera / camcorder wordt in de test een hybride genoemd omdat het ding in Full-HD (progressief) video kan opnemen met 36 Mbps sampling rate. Elk plaatje uit de film kan gebruikt worden als basis voor een hoogwaardige foto. Ik vraag me af met welke compressie hij werkt.

In het ‘interview’ staat tot mijn verrassing het mij welbekende lachende gezicht van Henk Koster. Henk is (nu nog) voorzitter van de AVO, het NOVA district waar ook mijn videofilmclub toe behoord. 80% van het verhaal ken ik wel en zeker ook een aantal van zijn films. Leuk verhaal, goeie vent!

In deel 1 van ’Videofilmen en fotograferen in 3D’ krijgen we een inkijkje in de achterliggende cameratechniek. De techniek voor zowel de amateur- als de pro camera’s komen aan de orde.

In ‘reportage’ is een redacteur een dag wezen kijken op de set van ‘Nova Zembla’, de eerste Nederlandse film 3D film. Ik heb hem al gezien en het is een mooie film geworden. Niet kritiekloos, het is tenslotte geen 100 miljoen dollar film. Doutzen Kroes is prachtig in de film, maar ik kan me niet voorstellen dat de dochter van een dominee er in de 16e eeuw zo bij liep.

Wie een Kerstmarkt wil filmen leest de korte instructie ‘Van Glühwein tot Kerststal’. Belangrijke tip: Gebruik een groothoeklens of adapter.

Zoek je een camcorder die onder ‘de Gevaarlijkste Acties’ nog goed blijft werken? Denk aan zeewater en zand. Kijk dan eens naar de Panasonic HX-WA10 met veel tips.

Videofilmen (en fotograferen) met de iPhone of iPad? Het kan echt allemaal. Lees het artikel ‘Betere resultaten dan u denkt’.

Een goed werkende statiefkop voor zowel foto- als video camera’s, kan dat? Manfrotto heeft er een gebouwd. Geschikt voor fotocamera’s en camcorders tot 7-8 kg. Wel een stevig statief erbij kopen.

Digital Movie

Digital Movie 2011-12 Jaargang 8, December 2011

Dit keer weer een kort overzicht, want er zijn 17,5 pagina’s besteed aan de Digital Movie Awards.

De ‘Canon EOS-C300’ lijkt wat het typenummer betreft een (EOS) spiegelreflex fotocamera te zijn. Dat is het niet. Het is een volwaardige professionele videocamera waarop je objectieven van de fotocamera’s kunt zetten. Als videocamera heeft hij wel een vreemde vorm maar dat zijn we wel gewend van Canon.

In ‘Exit Camcorder’ wordt de vraag gesteld of de (foto) camera de camcorder zou kunnen vervangen. Nee dus ……..

In het 8e en laatste deel van ‘Leren Monteren’ is het ‘Exporteren’ aan de beurt. Uitgebreid wordt stil gestaan bij alle mogelijke instellingen om een gemonteerde film zo goed mogelijk op een DVD of BD te branden.

Er komen (waarschijnlijk) weer koude tijden aan met temperaturen (ver) onder nul en sneeuw. In het artikel ‘Koude Pracht’ een aantal tips om mooie winteropnames te maken zonder problemen te krijgen met je camcorder.

Twee programma’s, waarmee het mogelijk zou zijn om ‘even snel’ een leuke montage te maken van je opnames, zijn getest. ‘Sony MoviEZ HD’ versus ‘Magix Video easy 3D'. De beginnende filmer is beter af met Magix, maar niet als je werkt met HD files. Het kost € 50,--. Voor een paar tientjes meer heb je een volwaardig programma. De Sony kost € 35,-- maar er zijn gratis programma’s die beter werken.