Verhalen

Verhalen - Archief - Video emotion

Op deze pagina staan de beschrijvingen van eerder verschenen afleveringen van Video emotion.
De pagina wordt aangevuld tot maximaal één jaargang.

TERUG NAAR HET LAATST VERSCHENEN BLAD

Ga naar Aflevering:

augustus / september 2011
juni / juli 2011
april / mei 2011
januari / maart 2011
november / december 2010
september / oktober 2010

Wegens ziekte is nummer 95 van Video Emotion niet geplaatst.

TOP.
Video emotion Nummer 94, Augustus / September 2011

Ik heb de indruk dat redacties van videobladen in Nederland pas in het najaar met vakantie gaan. En dat ze veronderstellen dat de rest van Nederland dat ook doet. Ook in dit blad drie artikelen met tips voor vakantiefilms. Beste Redactie, dat had in het vorige nummer moeten staan. Nu is bijna iedereen al weg of net terug!

De Panasonic HDC-SD800 is getest en erg goed bevonden door de tester. De camcorder zou zijn opgewaardeerd tot een professioneel niveau. Ik geloof best dat er uitstekend beeld en geluid uit komt, maar als je geen microfoon kunt aansluiten en er geen zoeker op zit, dan praat ik echt niet over professioneel.

Leuk verhaal over amateurfilmer Jan Bredewoud. Hij is voorzitter van de filmclub in Hattum en maakt zeker 30 films in een jaar. Ook films in opdracht voor clubs en instellingen. Daarbij is hij ook nog sportief bezig. Jaarlijks schaatst hij in Oostenrijk de alternatieve elf stedentocht. Bezig baasje!

Ik schreef het hierboven al; er zijn drie artikelen over het meenemen van de camcorder op vakantie.
‘Geen opname missen’ gaat over de periode voor het vertrek. Alles controleren en tips over wat wel en niet mee hoeft. Goed voorbereid op vakantie dus.
‘Maak meer van natuur en stad’ gaat over o.a. landschappen filmen op vakantie. De schrijver vergat weer even dat hij schrijft voor video amateurs. ‘Dramatische videobenadering’ of ‘dramacompositie’ daar kan de gemiddelde amateur niks mee.
‘Pakkende momenten op video’ gaat over mensen op vakantie. Medereizigers of lokale bevolking. Met heel veel woorden wordt aangeraden om mensen in actie en van dichtbij te filmen. En maak bewegingen af. Ook het geluid is belangrijk.

In de eindeloze reeks ‘Filmen op Locatie’ (deel 23) vertelt Fritz de With een verhaal over ‘Van Overheidswegen’ Een verslag over het maken van films voor de marine en de luchtmacht.

Filmers die erover denken een pocket camcorder aan te schaffen kunnen hun hart ophalen. In 9 pagina’s worden 8 modellen van evenzoveel merken aan de tand gevoeld. Ze kunnen allemaal zonder problemen in de borstzak meegenomen worden. Ze nemen ook allemaal in HD video op en sommigen kunnen ook foto’s maken. Verder zitten er nogal wat verschillen op in bediening, aansluitingen en gebruik. Prijzen tussen 100 en 250 euro. Leuk voor erbij is de conclusie. Een echte winnaar is er niet.

Filmers die problemen hebben met de accu in de camcorder moeten het verhaaltje ‘Je kunt niet zonder’ lezen. Algemene info over alle soorten accu’s.

TOP.
Video emotion
Nummer 93, Juni / Juli 2011
Kees Vermeer is een videofilmer die zijn camcorder in een ‘onderwater huis’ stopt en films opneemt van de flora en fauna onder water. ‘Video tussen de vissen’ is een leuk verhaal.

Ha, denk je. Ik wil een nieuwe computer kopen voor videomontage. Dan lees ik het artikel ‘Welke computer voor videomontage?’ Dan denk je dat je daar het antwoord krijgt op je vraag. Vergeet het maar! Er staat één belangrijke zin in het verhaal: ‘Koop altijd een PC specifiek gebouwd voor het montagepakket wat je wilt gaan gebruiken, en niet andersom’.

De nieuwe Canon Legria HF R26 camcorder is getest. 20x zoom, geen zoeker en geen aansluitingen voor een microfoon of koptelefoon. Wel Full-HD en 8 GB intern geheugen plus twee sloten voor geheugenkaarten. Goed ding volgens de test.
€ 409,-.

Er zijn twee nieuwe camcorders getest met verwisselbare objectieven.
De Sony NEX VG10 (€ 1999,-) komt er niet zo goed af. De 11x zoomlens kan alleen met de hand bediend worden. Heeft geen XLR aansluitingen maar 3,5mm jack ingang. De audio en beeldkwaliteit is ‘maar’ gemiddeld.
De tweede is de Panasonic AG-AF101 (€ 4825,- zonder objectief). Op deze camcorder zit wel alles wat je van een (semi) pro apparaat mag verwachten. Maar Ja, daar is de prijs dan ook naar.
Op beide camcorders kunnen fotocamera objectieven gezet worden en de opname chips zijn in groot formaat.

Ik heb enige tijd terug een dag lang les gehad van Gabriel de Leeuw. Aardige vent, gedreven verteller. Zijn laatste zin in het artikel ‘Video Thuis, Thuis in Video’ eindigt hij, net als die dag les met: “Je hoeft niet de beste te zijn, als je maar beter bent dan de rest”. Een zeer lezenswaardig stuk voor filmers die het beter willen doen.

‘Het Synchroniseren van Beeld en Geluid’ is bedoeld voor de zeer gevorderde filmer of pro. Als beeld en geluid met afzonderlijke apparaten zijn opgenomen, dan is het mogelijk met het softwareprogramma ‘PluralEyes’ of ‘DualEyes’ die twee sporen automatisch te synchroniseren. Je hebt er wel een professioneel montagepakket bij nodig.

Twee pagina’s met tekst en veel plaatjes over ‘Spelen met licht’ is best nuttig als die plaatjes speciaal gemaakt zijn als ondersteuning bij de tekst. Dat is nu niet het geval en daarom alleen twee pagina’s zinloze vulling.

TOP.
Video emotion Nummer 92, April / Mei 2011

3D camcorders zijn dit jaar sterk in opkomst. In deze aflevering de tests van twee merken. Allebei met 2 vaste objectieven met daarachter 2 sensoren van ¼” doorsnede. Ze kunnen zowel in 2D als in 3D opnemen op geheugenkaartjes in volledig Full-HD. En ook in verschillende resoluties. De camcorders zijn twee maal zo dik als een gewone camcorder en het 3D beeld is zonder bril te zien op het LCD schermpje.
De ‘JVC GS-TD1’ heeft voor 3D, 5x zoom en voor 2D, 10 x zoom. Ingangen voor microfoon en koptelefoon en 8 opname modi in AVCHD en MVC compressie. € 1999,-
De 'Sony HDR-TD10' heeft 10x zoom voor 3D en 12x zoom voor 2D. De 3D opnames worden opgenomen in MVC (Multiple Video Codec) compressie. 2D in AVCHD en Mpeg-2 in 7 opname modi. € 1600,-.

Video emotion in eens polshoogte gaan nemen bij ‘Camtech’. Dat is een groot reparatie bedrijf in Hazerswoude (bij Leiden) die alle merken camcorders kan repareren. Ze zijn gespecialiseerd in Canon, JVC en Sony. Aardig verhaal.

De filmers die om welke reden dan ook geen gebruik willen maken van een PC voor videomontage kunnen een 'Casablanca S-3000' aanschaffen. Dat is ook een computer, maar dan alleen voor videomontage en wordt compleet geleverd met gebruiksklare software. Camcorder en monitor aansluiten en je kunt aan het werk. Het basismodel kost € 1640,-. Het apparaat kan bijna alle videoformaten aan. Ook AVCHD, maar dat wordt eerst omgezet naar Mpeg-2 voordat je kunt monteren. Er is een ruime keuze uit allerlei extra software.

In ‘Filmen op Locatie’ een verhaal over het maken van een 16 delige serie klassieke concerten in opdracht van de EO. Alle musici moesten ‘play-backen’ om het geluid goed te krijgen. Lees, hoe dat aangepakt is.

Aangevuld met een aantal foto’s wordt in ‘Van Scherp tot Onscherp’ duidelijk gemaakt hoe en waarom je kunt werken met scherpte in beeld. De schrijver blijft hardnekkig praten over ‘dieptescherpte’ terwijl hij ‘scherptediepte’ bedoeld. Nou ja, op de grote foto is de speels uit het decolleté piepende tepel van de beeldschone jongedame in elk geval haarscherp.

Er zijn twee wat minder bekende (een beetje) professionele videomontage pakketten getest. ‘Sony Vegas Pro 10’ (€ 650,-) en 'Grass Valley Edius-6' (€680,-). Prima pakketten natuurlijk. Volgens de schrijver heeft alleen het Sony pakket ook een amateur versie, maar dat klopt niet. De amateurversie van Edius-6 heet ‘Edius Neo-3’. Het Sony pakket is erg goed voor 3D montage en Edius-6 en Neo-3 zijn helemaal toegesneden voor AVCHD montage.

TOP.
Video emotion Nummer 91, Januari / Maart 2011

In de reeks ‘Basis Montagetechniek’ zijn we toe aan ‘Export naar videofilm, DVD en internet’. Een beetje moeilijk verhaal wat gericht is op de gevorderde editor. Zoals altijd, de plaatjes bij het artikel zijn mooi maar onduidelijk wat het is.

De Samsung Full-HD HMX-E10 is een pocketcamcorder die ook heel goed kan fotograferen. Hij weegt maar 85 gram (zonder accu) en je steekt hem zo in je borstzak. Alles automatisch en 2x zoom. € 149,--.

In deel 20 van ‘Filmen op Locatie’ een nostalgisch verhaal over een promotiefilm van Tineke Schouten. De film werd gedraaid op Super-8 (het was 1975) en alles wat verteld werd herkende ik. Zo oud ben ik al!

‘Video een hele Kunst’ is een kort verhaal over het maken van Videokunst. Wetmatigheden worden overboord gegooid om een fantasierijke en artistieke wereld te scheppen. Het kan fascinerend zijn. Maar ook stomvervelend.

Video opnemen met een super groothoeklens geeft bijzondere en creatieve beelden. Bij dit artikel zijn vooral de bijgevoegde foto’s belangrijk. Er zijn nog steeds te weinig filmers die een goede groothoek convertor op hun camcorder gebruiken.

Thijs den Bleker was van beroep bakker en heeft zich, na zijn pensionering onder andere op de videofilmerij gestort. Hij gebruikt een Sony HD-FX1e camcorder en monteert op Casablanca S-2000. Leuk verhaal over zijn manier van werken in de ‘Warme Beeldenbakker’.

3D-Video blijft de gemoederen bezig houden. Panasonic brengt nu een compleet systeem, camcorder en bewerking voor zowel de amateur (ca. € 1200,-) als de professional (ca. € 20.000,-) op de markt. In ‘3D-ervaring thuis’ staat alle informatie. Nieuwtje: Ook Sony brengt binnenkort een 3D camcorder op de markt. Canon zal wel volgen neem ik aan.

TOP.
Video emotion Nummer 90, November / December 2010

In de basiscursus montagetechniek deel 7 wordt ‘compositing, key-ing en 3D’ behandeld. Alleen interessant voor gevorderde filmers die over de goede montage programma’s beschikken.

In Sneek werd voor de tweede keer het Nationaal Speelfilm Festival gehouden. Winnaar was Jef Coalen van de Geleense Smalfilm en Videoclub. Als Jef meedoet wint hij meestal. Hij won met de film ‘Klem’. Leuke film!

De Full HD camcorder HDC-SDX1 van Panasonic is getest. Nu eens niet een apparaat met 3 beeldchips maar met 1 C-mos chip. Opnames op geheugenkaart, geen zoeker en 16x zoom. Heel klein en licht.

In de langlopende serie ‘Filmen op Locatie’ van Fritz de With, dit keer het verhaal over het maken van een documentaire voor de EO. Basis is het boek ‘Het Grote Gebod’ het gedenkboek over het verzet in de oorlogsjaren 1940-1945.

Met als uitgangspunt de films van Laurel en Hardy - de dikke en de dunne - maakte Richard Helwig een reis naar het geboortehuis van Stan Laurel in Engeland. Het is een reisverslag. Best leuk om te lezen maar het heeft niets te maken met filmen. Alhoewel hij dat daar natuurlijk wel heeft gedaan.

In ‘Het Feest Kan Beginnen’ een groot aantal tips voor het maken van een Sinterklaas-, Kerst- of Oude-en-Nieuw film. Eigenlijk ook bruikbaar voor alle andere soorten films. Advies van de auteur; Wordt lid van een videofilmclub. En daar ben ik het van harte mee eens!

TOP.
Video emotion Nummer 89, September / Oktober 2010

In de serie ‘Basis montagetechnieken’ deel 6 dit keer een ingewikkeld verhaal over ‘kleurcorrectie’. Wel een verhaal voor de meer gevorderde amateur met het juiste (duurdere) montageprogramma.

In deel 8 van ‘Filmen op Locatie’ dit keer de problemen die komen kijken bij luchtfotografie en later het filmen op 16mm film en video.

Wie alles wil weten over de 3D stand van zaken op videogebied leest het lange artikel ‘Stereoscopische beelden bieden realistisch kijkgenot’. Terecht wordt het woord ‘stereoscopie’ gebruikt want echte 3 dimensionale TV en video bestaat nog niet. Je kijkt tenslotte toch nog steeds naar een 2 dimensionaal beeldvlak.

In het ‘Interview met een filmer’ staat dit keer de ‘Handige hobbyist’ René Laan in de schijnwerper. Leuk verhaal over een eenling die liever geen lid wil worden van een filmclub.

Velbon is een al heel oud merk van statieven voor foto en videocamera’s. Velbon heeft ook vloeistofkoppen voor zwaardere camera’s in het assortiment.

Drie aardige verhalen. het 2e deel over de serie ‘James Herriot’ en een verhaal over de manier waarop een film over ‘de Herfst’ gemaakt kan worden. Ook nog een verhaal over een ‘Mini speelfilm als reclamemiddel’.

TOP.