Verhalen

Verhalen - Archief - Digital Movie

Op deze pagina staan de beschrijvingen van eerder verschenen afleveringen van Digital Movie. De pagina wordt aangevuld tot maximaal één jaargang.

TERUG NAAR HET LAATST VERSCHENEN BLAD

Ga naar Aflevering:

november 2011
oktober 2011
september 2011
Juli / augustus 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
januari / februari 2011
december 2010


TOP.
Digital Movie 2011-11 Jaargang 8, November 2011

Na Magix Video deluxe 17 komt niet nummer 18, maar ‘Magix Video deluxe MX’. Volgens de website van Magix is het programma 3x zo snel ‘17’. Nou, dat blijkt tegen te vallen volgens de tester. Sommige handelingen die het programma moet doen geen inderdaad sneller. Lang niet alles. Gebruik je ‘17’ dan hoef je echt niet over te stappen naar MX.

Filmen op een geheugenkaart blijkt een ‘Onverwacht Nadeel’ te hebben. Veel camcorder registeren beeld en geluid via AVCHD compressie. De maximale opslag capaciteit op het kaartje is 4GB aan één stuk. Hele lange shots, langer dan 4Gb worden dan opgesplitst. Voor het beeld maakt het niet uit, maar in het geluid kom dan een onderbreking tot maximaal een halve seconden. Dat geld ook voor (dure) SDXC kaartjes.

In deel 3 van de beschrijvingen over ‘Avid Studio’ wordt aandacht besteed aan het maken van menu’s voor op DVD’s, AVCHD-DVD’s en Blu-Ray schijven. Het lijkt erop dat dit in dit programma op een goede en snelle manier gedaan kan worden. De beschrijving met de plaatjes is een uitstekende handleiding.

In de serie ‘Leren Monteren’ deel 7 wordt uitgebreid aandacht besteed aan geluid. Vreemd alleen dat de schrijver aanraadt om op een bepaalde manier de voice-over rechtstreeks in de PC in te spreken. Ik leer filmers altijd om de voice-over in te spreken via een externe microfoon op de camcorder. Geen gedoe met instellingen op de PC en een uitstekend geluid. Wil je daar meer over weten klik dan hier.

TOP.
Digital Movie 2011-10 Jaargang 8, Oktober 2011

Deze aflevering van Digital Movie wordt weer voor een groot deel (14 pagina’s) gevuld met de apparaten waarop je kunt stemmen voor de ‘Digital Movie Awards’. Voor de gemiddelde lezer van het blad een onzin-stemming want wie kan bijvoorbeeld het verschil bepalen van de 16 TV’s waaruit gekozen kan worden? Het zal voor DM commercieel wel aantrekkelijk zijn?

Het eerste artikel wat ik interessant vind staat op pagina 20. ‘Kleurwaarneming door de mens en door de camcorder’. Een aardig verhaal over de manier waarop je kleur op je film kunt corrigeren.

‘Leren monteren (deel 16)’ gaat ook over Kleuren. Denk aan color-mattes en keyen, witbalans, kleurwielen, vectorscope en waveform. Inderdaad! Dit zijn zaken voor de gevorderde filmer die dan ook nog van de juiste montage programmatuur gebruik maakt.

De introductie van de ‘Panasonic HDC-Z10000’ doet de redactie ‘Watertanden’. Het is een (zo te zien op het plaatje) semi-pro camcorder die volledig is uitgerust voor 3D. De prijs staat er niet bij, maar ik gok op een € 5000,-.

In deel 2 over het gebruik van ‘Avid Studio’ wordt nu uitgebreid aandacht besteed aan het werken op de ‘tijdlijn’. Heel anders dan Pinnacle Studio en veel geavanceerder. Er is inmiddels een update 1.1 te downloaden.

‘Thomas van der Gronde' is een jonge filmmaker die voor zijn 20e jaar al prijzen heeft gewonnen met de films die hij maakte. Nu zit hij op de filmacademie en studeert voor cameraman. Hij heeft een uitgesproken mening over hoe shots eruit moeten zien.

TOP.
Digital Movie 2011-09 Jaargang 8, September 2011

Canon had al eerder 3 nieuwe beugelcamcorders uitgebracht in de hoge prijsklasse. Van het goedkoopste model is nu een amateurversie verschenen. Het is de ‘Legria HF-G10’. Gelijk het topmodel uit de Legria serie. Het is een AVCHD apparaat, maar zonder beugel en dus ook zonder XLR aansluitingen, 32 GB intern geheugen en 2 slots voor geheugenkaarten. De accu moet geladen worden op de camcorder en met bijna 600 gram niet erg licht in gewicht. € 1549,-

Voor de techneuten onder ons is nog eens gekeken naar de rendertest in de vorige uitgave. Ik had mij daarover al verwonderd. Het bleek een ‘notatiefout’ te zijn. En omdat er inmiddels nieuwe hardware en software op de markt is werd de test hiermee herhaald. Nu kwamen er aanvaardbare tijden uit.

In ‘Interview’ een verhaal over cameraman/documentarist Leonard Retel Helmrich. Als jonge man begonnen als amateurfilmer en lid van de Tilburgse Smalfilm Amateurs. Later naar de Film- en TV academie, richting regie, scenario en montage. Hij ontwikkelde een nieuwe manier van filmen. ‘Single Shot Cinema’. Scènes neemt hij met een zelf ontwikkelde ‘steadyWing’ onder zijn Canon XH-A1 camcorder op in één shot en in vloeiende beweging. Vaak zelfs zonder in de zoeker te kijken. In de montage wordt het shot dan gemonteerd. Leuk verhaal!

Kort geleden heeft Avid, de firma die Pinnacle heeft overgenomen, ‘Avid Studio’ op de markt gebracht. Het is een geheel nieuw ontwikkeld montageprogramma voor amateurs. In het eerste deel van de ‘Workshop’ komt de ‘Bibliotheek’ aan bod. Dit doet al vermoeden dat we te maken hebben met een zeer doordacht programma.

In ‘Leren Monteren deel 5’ is ‘Compositing’ aan de beurt. Behandelt wordt: Beeld in beeld, splitscreen en videowall, titels en grafische elementen, werken met afbeeldingen (foto’s) en dat allemaal ook nog in een aantal verschillende montageprogramma’s.

TOP.
Digital Movie 2011-08 Jaargang 8, Juli / Augustus 2011

‘Plezier voor nu en Later’ bestaat uit tips voor een geslaagde vakantiefilm. Net als vorig jaar staat dit artikel weer te laat in het blad. Veel filmers zijn al met vakantie (geweest) als het blad op de mat ploft. Het tweede deel over montage is dan nog wel op tijd.

Canon heeft een serie van 3 camcorders uitgebracht met typeaanduiding XF en één met met typenummer XA-10. De XA-10 en de XF-100 zijn getest. (Er is ook nog een XF-105 en een XF-300) De XF-300 is een echte Pro-camcorder. De anderen zijn semi pro. De XA-10 werkt met AVCHD compressie, de anderen met MPEG-2 compressie en 50 megabit datarate wat een betere beeldkwaliteit geeft dan AVCHD. Alle vier met draagbeugel en XLR geluidsingangen.

Het ‘Sony Vega Movie Studio HD 11 Platinum’ montage programma is getest. Voor de amateur, op dit moment. Het beste pakket om 3D films te monteren. Alleen nog steeds niet erg gebruikersvriendelijk maar wel goed. € 84,95.

Een kort verhaal over de manier waarop je met een aantal foto’s die na elkaar zijn gemaakt een bewegend panorama kan maken in Magix Video deLuxe 17. Zes filmer uit het ‘opiniepanel’ geven hun visie op dit programma.

Er zijn op dit moment drie camcorders in de handel die in 3D kunnen filmen. Het zijn de Panasonic HDC-SD900, de Sony HDR-TD10 en de JVC GS-TD1. Ze zijn vergeleken, maar er zitten zoveel verschillen in de drie apparaten dat er geen ‘winnaar’ is aan te wijzen.

In het 4e deel van ‘Leren Monteren’ zijn ‘Effecten’ aan de beurt. Er wordt van een zestal montagepakketten een overzicht gegeven van wat er mogelijk en onmogelijk is.

Het ‘Stalende Middelpunt’ is een test van een cameralamp met 112 Led’s. Hij komt er goed vanaf, ook al omdat het ding geleverd wordt met een losse accu en lader. Los verkrijgbaar een filterset voor diffuus licht en kunstlicht.
Het is de Falcon Eyes DV-112V-K.

TOP.
Digital Movie 2011-06 Jaargang 8, Juni 2011

Het nieuwe ‘Magix Video Pro X3' montage programma is getest. Er zitten een paar vernieuwingen in ten opzichten van X2, maar de functionaliteit is voor 98% gelijk aan Video deLuxe 17. Voor die 2% extra moet je dan wel € 250,- meer betalen.

De Samsung HMX-Q10 is de eerste camcorder die ook geschikt is voort linkshandige filmers. Gaat u als linkshandige voor het eerst een camcorder bedienen dan is het zinnig. Maar mensen die toch al gewend zijn aan rechtshandig gebruik maakt het niet veel uit.

In de reeks ‘Leren Monteren’ zijn we in deel 3 bij ‘beeldwisselingen’ aangeland. Van verschillende pakketten worden de (on)mogelijkheden belicht. Ook worden in dit licht de titels, het geluid en de voice-over bekeken.

De AVCHD camcorder JVC GZ-HM650 is getest. Een apparaat als vele anderen. Opmerkelijk is een 40x zoomlens (alleen te gebruiken op statief) en zeer klein van afmetingen. Voor mannen met grote handen niet handig.

Henk Dijkstra (Hij gebruikt ‘@Videofilmer’ als Twitternaam en die had ik graag willen hebben. Zou ook makkelijk kunnen want Henk Twittert helemaal niet)
Henk Dijkstra dus, heeft een PC gebouwd voor het zeer zware (montage) werk. Leuk verhaal met zinloze snelheidstest tussen de geïnstalleerde pakketten Grass Valey Edius 6 en Adobe Premiere Pro 5cs. Ik wil weten hoe snel die pakketten een gemonteerde HDV film redert naar MPEG-2. Mijn 3 jaar oude PC met Premiere Pro 3cs doet er 70% van de looptijd van de film over.

Op deze pagina’s schrijf ik nooit iets over boekrecenties. Nu maak ik een uitzondering voor de 7e druk van het boek ‘Films Maken’ van Roemer Lievaart. Ik heb een eerdere uitgave van dat boek en het is een ‘must’ voor elke filmer die het beter wil doen.

Bij de TV werken veel programmamakers waarvan we wel het werk kennen maar niet de persoon die ze maakt. Heleen Minderaa is zo iemand. ‘Op het tweede gezicht’ is het verhaal over haar, haar werk en haar passie. Trouwens, op het eerste gezicht is zij ook nog een zeer aantrekkelijke vrouw! (vind ik)

Ik schreef het hierboven al: camcorders lijken langzamerhand allemaal op elkaar en fabriekanten wringen zich in allerlei bochten om er iets extra’s aan toe te voegen. Met de Sony HDR-PS10 kan het haast niet gekker. Er zit een projector ingebouwd. Stel je er niet te veel van voor, het projectiebeeld is klein en je moet de ruimte helemaal verduisteren om nog wat te zien. Is natuurlijk wel iets duurder.

TOP.
Digital Movie 2011-05 Jaargang 8, Mei 2011

De Sony HDR-TD10 3D camcorder is getest. Het is de eerste 3D camcorder van Sony en gelijk wat geavanceerder dan van Panasonic. Er zit geen zoeker op, maar wel een aansluiting voor een microfoon en een koptelefoon. De camcorder kan natuurlijk ook in 2D filmen.

De bovenstaande camcorder is ook getest door het Digital Movie Opiniepanel. Dat zijn een aantal lezers van het blad die de kans krijgen de camcorder even uit te proberen op de redactie. Daarna vullen ze een vragenlijst in waarop elk lid van het panel zijn mening kan geven. (Het zijn allemaal mannen) Hoe ik dat weet? Ik zit ook in zo’n panel.

Al enige tijd is er sprake van dat Avid (eigenaar van Pinnacle Studio) op de markt zal komen met Avid-Studio. Het programma is nu getest en Rinie Hooijer die de test uitvoerde, is enthousiast. Wie nu nog moet kiezen tussen verschillende montage programma’s heeft een heel goede aankoop aan Avid-Studio. Alleen maar positieve zaken? Nee! Een paar dingen eisen verbetering zoals een aantal overgangen en effecten die erg lang moeten renderen. € 169,95.

De nieuwste versie van Coral VideoStudio Pro X4 is bekeken. Dat Pro moet je maar met een korrel zout nemen. Het programma is bedoeld voor beginnende filmers. En gezien de beschrijving heel goed voor DV materiaal maar minder voor HD.

Het topmodel Panasonic HDC-SD900 is getest. Het is een uitstekende camcorder met zoeker en ingangen voor microfoon en koptelefoon. 12x zoom, maar de accu moet op de camcorder worden opgeladen. Jammer. € 999,-. Er is een 3D voorzetstuk bij te koop voor € 299,- waarmee zoomen niet meer mogelijk is.

Ook de nieuwe Canon AVCHD camcorder HF-M41 is getest. Er zit een zoeker op maar die wordt niet erg comfortabel genoemd. Ook ingangen voor een microfoon en koptelefoon. Waar de redactie erg over te spreken is, dat ook kleur, scherpte, belichting en ook het geluid met de hand geregeld kan worden. Een aardige nieuwigheid is de ingebouwde regisseur die aanwijzingen geeft welke shots gemaakt kunnen worden bij een vooraf ingesteld thema. Je kunt dan opnames door elkaar maken die later door de camcorder in de goede volgorde worden afgespeeld. En je kunt muziek en effecten toevoegen. € 849,-.

In, ‘Monteren met Magix Video deluxe 17', deel 1 wordt beschreven hoe je het programma voor jou het prettigst kunt instellen. Er zijn veel mogelijkheden. Verder wordt duidelijk gemaakt hoe je een PIP (beeld in beeld) kunt maken. In Magix heet dat key frame animator. Van Magix zijn we al gewend dat ze een eigen jargon gebruiken voor benamingen die in andere programma’s dezelfde namen hebben.

TOP.
Digital Movie 2011-04 Jaargang 8, April 2011

De JVC GS-TD1 is getest. Het is een camcorder die geschikt is voor 2D en 3D. Voor 2D, 10x zoom en voor 3D, 5x zoom. Ingangen voor externe microfoon en koptelefoon en 8 opname modi. € 1799,-.

Fred Pelder heeft twee hobby’s. Videofilmen en zweefvliegen. En die twee combineert hij. In ‘Dubbele Uitdaging’ beschrijft hij de moeilijkheden en resultaten van zijn zoektocht naar mooie ‘vliegfilms’.

Pinnacle Studio HD Ultimate Colletion 15 is getest. Helaas is er niet veel veranderd ten opzichte van Studio 14. Een upgrade van 14 naar 15 is dus zinloos. Het blijft verder natuurlijk wel een goed en intuïtief werkend programma. In het programma wordt reclame gemaakt voor Avid-Studio. Afwachten wat dat wordt.

Rob Hodselmans is eigenlijk een professionele amateurfilmer. Hij kan alles. Camera, productie, montage, regie, noem maar op. Hij is de vaste cameraman van Wilfriet de Jong van het programma Holland Sport van de VPRO. Leuk verhaal.

In deel 2 van ‘Leren Monteren’ gaat het over ‘Beeldwisselingen’. Volg deze serie als lezer, want over dit soort bezigheden voor het maken van films wordt in de bladen niet veel aandacht besteed. Je leest hoe een film in elkaar gezet moet worden.

Als je nog eens van plan was een speelfilm te maken (doe ik op dit moment) dan heb je acteurs nodig. Wanneer het wat mag kosten schakel dan een castingbureau in. In het artikel ‘De Juiste Match’ wordt Gonda Haanstra (waar ken ik die naam van?) aan het woord gelaten. Zij werkt voor het grootste castingbureau van Nederland.

‘Elke Tekst is Anders’ zegt de stem van o.a. Sky Radio en Veronica, Arend Langenberg. Aardig stukje over de man zelf, maar helaas niet veel over de manier waarop je een voice-over inspreekt.

TOP.
Digital Movie 2011-03 Jaargang 8, Maart 2011

In de nieuwe serie ‘Leren Monteren’ deel 1 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verhaallijn. Het is mij wel duidelijk wat de schrijver bedoeld, maar een beginnende film vast niet, denk ik. Voor de illustraties worden montageprogramma’s gebruikt die niet algemeen in gebruik zijn bij filmers.

Er zijn langzamerhand tientallen camcorders te koop die in AVCHD compressie opnemen op geheugenkaart of harde schijf. Er zitten geen zoekers meer op en ze hebben allemaal een prachtige beeldkwaliteit. Wat moet je dan nog voor nieuws verzinnen? In de nieuwe Samsung HMX-S16 zit een WiFi module ingebouwd zodat je de beelden draadloos naar een geschikte TV kunt sturen. Geweldig ?!? € 1099,-.

Sonja ter Laag is al 25 jaar cameravrouw en heeft er geen probleem mee om haar 11 kilo zware camcorder op de schouder te nemen. Vrouw met spierballen. Leuk verhaal over een cameraman met lippenstift.

Nog een interview, maar nu met editor Menno Boerema. Hij monteerde onder anderen de film ‘De Eetclub’ naar een verhaal van Saskia Noord. Menno ontving intussen twee maal een ‘Gouden Kalf’ voor de montage van films. Interessant verhaal.

Na het uitbrengen van de eerste 3D camcorder door Panasonic komen nu JVC (€1800,-) en Sony (€1500,-) op de markt met 3D camcorders. De JVC is geavanceerder van de Panasonic en de Sony is nog geavanceerder dan de JVC. Panasonic zit intussen niet stil en komt binnenkort uit met 5 nieuwe modellen die 3D video kunnen opnemen.

Bij wijze van uitzondering noem ik het artikel ‘Klein gereedschap, filmen met de smartphone’. In dit geval met de iPhone-4 van Apple. Het is een duur maar prachtig hebbeding maar over de kwaliteit van de foto- en video opnames is de schrijven niet tevreden. Toch maar liever voor video en foto’s een camcorder of fotocamera gebruiken.

TOP.
Digital Movie 2011-01 Jaargang 8, Januari / Februari 2011

Het blijkt dan geheugenkaartjes in camcorders geformatteerd zijn in FAT-32 uit de tijd van Windows-98. Dat heeft tot gevolg dat videofiles niet langer mogen zijn dan 4 GB. In de hoogste resolutie is dat ongeveer een half uur film. Wanneer zo’n shot langer is, dan maakt de kaart een nieuwe file aan. Als die files echter op de tijdlijn van een montageprogramma wordt gezet, dan loopt het beeld wel door, maar in het geluid zit dan bij die overgang een stilte. Dat kan voorkomen worden door de files via HDMI de PC in te laden.

In het tweede deel van ‘Het Bewerken van het Geluid’ een groot aantal tips over hoe je het geluid van de film kunt verbeteren. Voor mij had de schrijver van het artikel wat meer over ‘hoe-doe-je-dat’ mogen schrijven.

Om accenten te leggen in je films gebruik je ‘inserts’. In de Workshop wordt in woorden duidelijk uitgelegd hoe dat moet, maar de bijgevoegde plaatjes gaan over iets heel anders. Daarbij is het verhaal bedoeld voor beginners, want gevorderden weten dat wel. Op de plaatjes wordt gebruik gemaakt van Adobe Premiere Pro 5. Dat had bijvoorbeeld Pinnacle Studio moeten zijn of een ander door amateurs gebruikt programma.

Het geheel vernieuwde video montageprogramma ‘Cyberlink Power-Director 9 Ultra 64’ is volgens de titel boven de tekst een snelheidsmonster. Mooi, dat het programma AVCHD files goed kan bewerken, mits geïnstalleerd in een Intel Core i7 920 PC met 12 GB geheugen. Voor de rest is het een eenvoudig programma met nogal wat beperkingen. Wel erg stabiel en het kost maar € 75,-.

Het professionele montagepakket ‘Grass Valley Edius 6’ (voorheen Canopus) is stabiel en heeft een uitstekend cijfer voor de uitdraaien van gemonteerde films. Maar ook; Het gaat niet mee met de moderne ontwikkelingen en is niet erg gebruiksvriendelijk volgens de test. Voor € 679,- mag je tegenwoordig meer verwachten.

TOP.
Digital Movie 2010-12 Jaargang 7, December 2010

Deze aflevering besteed veel aandacht aan beeldschermen en 17 pagina’s aan Digital Movie Awards. Er blijft dus niet veel ruimte over voor artikelen die voor de amateur filmer interessant zijn.

Er wordt bij het maken van video opnames over het algemeen weinig aandacht besteedsaan het geluid. In het artikel ‘Wat zegt u’ een uitgebreid verhaal over, hoe de geluidskwaliteit verbeterd kan worden.

De weinige filmers die een 3D camcorder hebben aangeschaft zullen ook films willen monteren in de PC. Hoe dat moet / kan wordt beschreven in ‘Nieuwe Uitdaging’. Er is nogal wat voor nodig om dat goed te doen.

‘Midden in de Media’ is het verslag van een dag ronddwalen in het Instituut voor Beeld en Geluid op het mediapark in Hilversum. Als je toch van plan bent om daar eens te gaan kijken, lees dan eerst dit artikel. Het is echt meer dan alleen maar een (beeld en geluid) museum.

Op dit moment is het enige Pro montagepakket wat 3D ondersteund ‘Sony Vegas Pro 10’. Het is natuurlijk ook een uitstekend programma voor 2D videomontage. Alhoewel het nog niet het niveau heeft van de gevestigde Pro pakketten als Adobe Premiere en Final Cut Pro. Maar wie 3D wil gaan monteren moet dit pakket gebruiken. Je hebt wel ruime tijd nodig om het ‘in de vingers’ te krijgen. Vrijwel alle instellingen moet je zelf maken.

TOP.