Verhalen

Verhalen - Advies - Welke camcorder moet ik kopen

Als één van de techneuten van een filmclub wordt mij nog wel eens de vraag gesteld: welke camera moet ik kopen? Dat is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Maar er was wel altijd één vaste uitspraak die ik deed:
Koop een camcorder met bandjes.
Dat is al enige tijd onzin! De vragensteller die om een nieuwe camera verlegen zit, en weinig van de materie af weet stuurde ik met zo'n mededeling natuurlijk het spreekwoordelijke bos in. Want met de mededeling, koop een 'camcorder met bandjes' weet hij of zij nog niets. Daarbij komt, dat de camcorders met bandjes steeds minder goed verkrijgbaar zijn. Als je tenminste uit bent op een camcorder onder 1000 euro. Duurdere camcorders met bandjes zijn tweedehands nog wel te koop. Maar tegenwoordig werkt alles met geheugenkaartjes.

Even uitleggen

In het begin van de jaren 80 kwamen de eerste videocamera's op de markt. Dat waren meestal camera's met een losse VHS-recorder. Daar gingen VHS banden in die we nu nog gebruiken in oude huiskamer recorders. In 1984 kwamen de eerste camcorders in de handel. Dat zijn dus video camera's waarbij de camera en de recorder in één kastje zaten. Alle camera's die nu te koop zijn, zijn camcorders. Na het VHS systeem kwam het compacte VHS systeem (VHS-C) en verscheen het Video-8 systeem op de markt. Het gevolg was dat de camcorders steeds kleiner en handzamer werden. Om de kwaliteit van het beeld (en ook het geluid) te verbeteren werd het Video Hi-8 systeem en het Super-VHS-C systeem ontwikkeld. Omstreeks 1996 kwamen Sony en JVC met de eerste zeer dure digitale camcorders op de markt. Het systeem heet Digital Video (DV) en de sigalen werden opgetekend op (mini-DV) bandjes. Het is een systeem wat grofweg gebaseerd is op één van de digitale systemen die in de profwereld gebruikt wordt. Het zogenaamde '25 megabit' systeem. In deze systemen wordt het videosignaal omgezet in 'enen en nullen' en die worden op de band gezet. Het grote voordeel van 'digitaal' is dat als er een kopie van een digitale band wordt gemaakt naar een tweede digitale band, dan treed er geen kwaliteitsverschil op. En dat geldt natuurlijk ook voor een DVD die 1 op 1 overgezet wordt naar een tweede DVD.

De Keuze

De kwalitatief beste camcorders zijn dus de camcorders die het beeld (en het geluid) digitaal verwerken. Voor de amateurs zijn er een aantal systemen te koop. De (duurdere) camcorders met het mini-DV (bandjes) systeem, camcorders met Harde Schijven (HDD) en met geheugenkaartjes De DV cassettes zijn heel klein, waardoor ook de camcorders heel klein gemaakt kunnen worden. En met de komst van HDD en geheugenkaarten werden ze nog kleiner. Heel klein is misschien wel fijn, maar niet erg makkelijk in gebruik. Alle systemen hebben voor- en nadelen. Als je in AVCHD (Full-HD) gaat filmen dan zit je vast aan een camcorder met geheugenkaartjes. Lees hieronder wat de voor en nadelen zijn.

Verschil

Er is een redelijk groot verschil tussen de verschillende systemen. Dit is de situatie in de eerste helft van 2011. Ik zet ze even globaal op een rij.

Digital Video (DV)

Voordeel is dat de signalen op die bandjes door vrijwel elk montageprogramma goed verwerkt kunnen worden. De bandjes kunnen makkelijk bewaard worden en omdat elk beeld op de band genummerd is kun je in sommige programma’s daar een handig gebruik van maken. Per uur opgenomen video zijn ze ook het goedkoopste. Wanneer je een film gemonteerd hebt, dan is het in veel DV-camcorders mogelijk om de gemonteerde film weer naar een nieuwe band terug te spelen. Zo blijft je montage altijd in de hoogste beeldkwaliteit bewaard. Deze camcorders zijn (nu nog tweedehans) verkrijgbaar voor het oude 4:3 en voor 16:9 breedbeeld systeem en ook voor High Definition Video (HDV).
Nadeel is, dat het een mechanisch systeem is. Mechaniek slijt op den duur en kan natuurlijk defect raken. Maar de ervaring is, dat de elektronica eerder de geest geeft dan het mechaniek. De 'loopwerken' in die camcorders zijn volledig uitontwikkeld.

Hard disk (HDD) als opslag wordt de laatste tijd steeds minder gebruikt. Ze worden gebruikt voor Mpeg-2 en AVCHD data opslag.
Voordeel is dat er zeer lang achter elkaar gefilmd kan worden. De files van de HDD kunnen vaak rechtstreeks overgezet worden naar een PC voor montage.
Nadeel is dat het een mechanisch systeem is wat nogal kwetsbaar is. Als je per dag veel wilt filmen moet je een extra accu’s meenemen. Wanneer de HDD vol is, dan zul je het geschoten materiaal moeten overzetten naar een ander medium om het te bewaren. Bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Geheugenkaartjes zijn sterk in opkomst en worden steeds goedkoper. Vrijwel altijd wordt dan ACVHD compressie toegepast. Soms ook MPEG-2.
Voordeel is dat dit soort camcorders zeer klein zijn en schokbestendig. En dat AVCHD geschikt is gemaakt voor Full High Definition (Full-HD). Er zitten geen bewegende delen in, behalve dan de motor voor de zoomlens.
Nadeel is dat de kaartjes nog steeds duur zijn ten opzichte van DV. (op DV kan trouwens geen ACVHD geschreven worden) Je zal wel gek zijn om de geheugenkaartjes te bewaren als archiefmateriaal. Het moet dus teruggeschreven worden naar andere media. Monteren van het opgenomen materiaal is alleen mogelijk met zeer snelle PC’s en geschikte montageprogramma’s. De montage terugspelen, kan op DVD’s en Blu-ray (BD) schijven maar die zijn alleen afspeelbaar in Blu-ray spelers. De camcorders zijn vaak niet meer uitgerust met een ‘gewone’ zoeker. Je moet dus het LCD display gebruiken, wat een rustige opname niet bevorderd.

Wat ben je van plan?

Niet leuk...
Heel veel videofilmers nemen alleen materiaal op om het vervolgens ongemonteerd af te spelen op de breedbeeld TV in de huiskamer. Dat is één keer leuk en misschien de tweede keer ook, maar dan ga je je ergeren aan de ‘fouten’ die erin zitten en de vaak elle-lange opnames. Je kunt die fouten en lange stukken dan wel even snel ‘doorspoelen’ maar de ergernis blijft. Na enige tijd wordt het opgenomen materiaal niet meer bekeken. Wanneer het op de harde schijf in de camcorder zit, dan zal het gewist worden of op z’n best misschien overgezet worden op DVD’s of naar een externe harde schijf. Die gebrande DVD’s zijn na een aantal jaren niet meer afspeelbaar. Jammer dan …. Deze categorie filmers zal een camcorder kopen met een HDD of geheugenkaart onder het motto: “Wat kan mij die opnames na een paar jaar nog schelen….”

Wel leuk !!
Een tweede categorie wil zijn materiaal lange tijd bewaren. Het is over een aantal jaren leuk om de kleine kinderen nog eens te zien als ze naar de middelbare school gaan of gaan trouwen. Of omdat Opa en Oma er tijdens hun 50 jarig huwelijk op staan en intussen overleden zijn. Die filmers kopen een camcorder met geheugenkaartjes. En hebben naast hun PC een hele grote harde schijf staan waar ze 'oud materiaal' op dumpen.

Aan jou de keuze
Was je van plan een nieuwe camcorder te kopen, laat je dan niet gek maken door die prachtige reclames, maar maak weloverwogen een keuze. Denk goed na over de vraag of je de opgenomen films (veel) later nog eens wil zien, of dat je zegt: “videofilm is een weggooi medium wat je niet moet bewaren”. Aan jou de keuze!

Als je een beschrijving van de afkortingen wilt zien klik dan hier.

Wil je een overzicht van bijna alle camcorder die nu te koop zijn, Klik dan hier.

Wil je een overzicht zien van montageprogramma's voor AVCHD files, Klik dan hier

Herzien Juli 2011
Herzien mei 2014