Verhalen

Verhalen - Oude Doos - Gebruikerservaring WIDGET

Alle moderne digitaal werkende camcorders, zowel DV- als Digital-8 camcorders zijn uitgerust met een DV-uitgang. Hierop kan een I-link of firewirekabel worden aangesloten. Op die manier is het mogelijk om het digitale signaal wat op de videoband is opgenomen over te spelen naar een andere camcorder, en digitale recorder of een computer. Dat overspelen gaat dan verliesvrij. Dat wil zeggen, dat de beeldkwaliteit niet vermindert. Wanneer nu een videofilm gemonteerd is, dan zou je de montage weer terug willen spelen naar een digitale band. (DV of Digital-8). Probleem is nu dat de goedkopere camcorders dat niet kunnen. Er zit wel DV-uit op die camcorders, maar niet DV-in. Als er namelijk ook DV-in op een camcorder zit, dan wordt het apparaat gezien als een videorecorder. En daarvoor geldt een hogere invoerbelasting. Nu is het aardige, dat vrijwel alle DV- en Digital-8 camcorders de DV-in mogelijkheid wel hebben, maar die mogelijkheid is uitgeschakeld. En een WIDGET is in staat die DV-in mogelijkheid weer te activeren.

Type

Voor vrijwel alle digitaal werkende camcorders is wel een Widget te koop. Maar het is niet zo, dat je met één Widget alle camcorders kunt 'omprogrammeren'. Per type Widget kunnen een beperkt aantal camcorders omgeprogrammeerd worden. Als je dus een Widget zoekt voor jouw camcorder, zul je moeten zoeken naar de goede. De leverancier van je camcorder kan je daarbij helpen. Je kunt ook kijken op internet. Tik in een zoekmachine de naam Widget in, en je krijgt een flink aantal bedrijven die deze dingen kunnen leveren. De prijzen variëren tussen 100 en 150 Euro. Er zijn intussen 4 fabrikanten die Widgets fabriceren.

Ervaringen

Op mijn verzoek om ervaringen met Widgets aan mij te mailen, kreeg ik twee reacties. Arnoud Sterk schreef: (ingekort)

Ik film al geruime tijd met veel plezier met een Canon MV 200. Daarvoor filmde ik met de Panasonic NV85. De films monteerde ik met behulp van een Panasonic edit paneeltje VW EC1 en een Blaupunkt VHS recorder. Tijdens een vakantie in de USA maakte ik kennis met computermontage van videofilms met behulp van een Apple computer. De resultaten vond ik indrukwekkend. Ik besloot een IMAC van Apple te kopen met 600 Mh processor, 40 Gb harde schijf en 'Imovie2' (het montageprogramma). De resultaten zijn verbluffend. Stekker in het stopcontact, 1 CD-tje laden en de zaak werkt. Het programma Imovie2 is van een eenvoud, dat men nauwelijks een handleiding nodig heeft om het eerste filmpje te kunnen monteren. Wie alle mogelijkheden wil leren kennen raad ik het boekje Werken met IMOVI (ISBN90 229 4415 8, ca. 11,50 Euro) aan.

Willekeurige TV

Uiteraard wilde ik na montage de film kunnen vertonen op een willekeurige TV. Daarvoor moet de zaak terug van de computer naar band (DV). Dat lukt alleen als de camera een DV-in heeft want de IMAC heeft geen mogelijkheid om de film naar een gewone VHS recorder te schrijven (een analoge uitgang is er niet).
Voor mijn Canon MV 200 koos ik voor de Canowidget van Datavision mij aangeraden en geleverd door de leverancier van mijn IMAC. De widget wordt in de lanc aansluiting van de Canon gestoken, knopje indrukken tot het lichtje op de widget groen wordt en klaar is Kees. Dit werkt bijzonder simpel. Na activering van de ingang verschijnt op het LCD scherm van de camera rechts onderin de mededeling 'DV in'. Gemonteerde films schrijf ik nu van de IMAC terug naar de camera op een DV bandje. Van het DV bandje maak ik in een aantal gevallen weer een VHS band om weg te geven. De kwaliteit vind ik buitengewoon.

Kompakt apparaatje

Michael Vink, lid van Videoclub 'D'r op oet' te Nijverdal schrijft het volgende: (ingekort)

De DV-Widget is een zeer kompakt apparaatje dat je videocamera 'programmeert' waardoor de DV-in funktie wordt vrijgeschakeld. Dit programmeren gebeurt via de LANC aansluiting (Sony, Canon), JLIP aansluiting (JVC, Thomson) of digital still picture aansluiting (Panasonic). Indien gewenst kunt je natuurlijk ook de DV-in funktie weer uitschakelen. Voordeel van de DV-Widget, vergeleken met de goedkopere software oplossing, is dat deze niet afhankelijk is van een computer (dus ook geschikt voor bijvoorbeeld Windows NT of Macintosh gebruikers) en tevens een record button biedt om een opname te starten. Dit kan handig zijn als u bijv. opnames wilt maken vanaf een andere camera, via de DV of analoge ingang. De record button van de meeste DV/D8 camcorders werkt alleen in camera mode en niet in VTR/player mode; voor het starten van de opname van een externe videobron kan deze record knop dus niet gebruikt worden.
Bron: www.twintek.nl
Ik ben zelf al 2 jaar in het bezit van een Widget en hij werkt perfect op mijn Sony Digital-8 DCR-TRV110E. Ik hoop dat ik je bij deze hebt kunnen helpen en bedankt voor je vele informatie op je site

Software

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is er ook software te koop voor in de PC. Bij die software wordt dan een kabel meegeleverd om de PC en de camcorder te koppelen. Die software is soms ook in staat om andere functies van de camcorder te wijzigen. Deze software is over het algemeen wel goedkoper dan de Widget, maar vereist wat computerervaring. Als laatste nog een waarschuwing: Wanneer camcorders zijn omgeprogrammeerd, dan vervalt in veel gevallen de garantie op het apparaat. Laat je in elk geval goed informeren als je een Widget of software wilt aanschaffen.

Maart 2002