Verhalen

Verhalen - De Oude Doos - Maak een menu
in Pinnacle Studio

Inleiding

Het blijkt voor veel gebruikers van Studio montagesoftware steeds weer een probleem om een mooi menu te maken voor op een DVD. Het is altijd zo, dat als je weet hoe het moet dan is het niet moeilijk meer. Hieronder staat de manier beschreven zoals ik het altijd doe. Misschien niet de beste manier, maar het werkt. Ik gebruik niet de 'voorgebakken' menu's die in Studio aanwezig zijn. Ik maak mijn eigen menu met eigen achtergrond. De volgorde van werken staat hieronder. De plaatjes zijn uit Studio-8, maar ik weet dat het over het algemeen in -9 en -10 ook zo werkt. Zit er een verschil in, dan staat het erbij.

Met dank aan Bert van het Hul, Jaap Wiemers en Hans Stemmer voor het uitproberen in Studio 9 en 10.

Waarschuwing;
De titel/menu generator in Studio is niet erg stabiel. Het wil nog wel eens gebeuren dat op aangemaakte menu's ineens knoppen of tekst wegvalt. Dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen.
De makkelijkste manier om titels en menu's op te slaan in Studio is op de 'OK' knop te drukken. Nadeel is, dat het Pinnacle-Studio programma op de 'C-schijf' in je PC dan langzamerhand vol loopt. Ik raad daarom aan om titels en menu's op te slaan in een aparte map. Dat is lastiger, maar heeft als voordeel dat je later alles in één keer weg kunt gooien.

Hoe ga je te werk

De Studio software heeft als nare gewoonte om alles wat je aanmaakt (titels, menu's, plaatjes) in een 'Studio-map' op de C:-schijf te zetten. Dat is lastig, want in de kortste keren is die schijf daardoor vol. En je vindt die map niet zo heel makkelijk terug.

Daarom begin met het aanmaken van een nieuwe map in Windows, op de harde schijf waar je als regel je videofiles op zet en zet alle films die je samen op een DVD wilt branden in deze map. Dan kun je later ook alles in één keer weggooien. Als je de films niet op de harde schijf hebt staan, dan zul je ze alsnog moeten inladen (capturen). Je kunt de films ook alvast op de tijdlijn van Studio zetten. Als je dat gedaan hebt safe dan je project in dezelfde map als waar de films in staan. Ik wil nu een menu voor een DVD maken waarvan de lay-out ook gebruikt kan worden als losse plaatjes in de film.

Dus, in het kort:
Maak een map aan waar je alles in kunt zetten.
Capture de films die je op een DVD wilt branden naar Studio.
Zet de films in de goede volgorde op de tijdlijn.
Safe je project in de aangemaakte map

Achtergrond

Nu moet je beginnen met het maken van een achtergrond. Je kunt daarvoor een plaatje uit een film gebruiken. Of maak iets in een tekenprogramma. Zorg er dan wel voor dat het plaatje een afmeting heeft van 720 x 576 pixels. Dat is de afmeting van een videobeeldje. Je kunt ook naar 'Titel Maken' in de 'Gereedschapkist' van Studio gaan. Klik daar op de knop 'Titeloverlay' en je krijgt de titelgenerator op je scherm.
(In Studio-10 krijg je dan direct het filmbeeld waar de cursor op staat in beeld. Maar dat is geen probleem) Klik nu op de knop met het boompje (Achtergronden) en je kunt een achtergrond maken. Ik heb een (lelijke) achtergrond gemaakt met een kleurverloop van rood naar blauw. (Fig.01). Safe deze afbeelding (als titel) in de aangemaakte map waar ook je videofiles staan die je van een menu wilt voorzien. Ga daarvoor naar linksboven 'Bestand' en klik op 'titel opslaan als..' Je geeft de titel een naam en safe hem in de aangemaakte map. Klik dus niet op de 'OK' knop. Maar klik na het safen in de aangemaakte map op de knop 'Annuleren'.

Plaatje uit de film

Wil je een plaatje uit de film als titelachtergrond gebruiken, Zet de cursor in de tijdlijn dan op het plaatje in de film wat je wilt gebruiken. Klik op 'Gereedschapkist' en op 'Beeld opnemen'. Er komt dan een venster omhoog. Klik op de ronde knop 'Neem op' en het plaatje verschijnt in het venster. Klik dan op de knop 'Opslaan op schijf' en safe het plaatje weer in de aangemaakte map. Maak je een plaatje aan in een tekenprogramma, safe dan dat plaatje in de aangemaakte map.

Heb je een plaatje uit de film of zelf een plaatje aangemaakt, zet dat dan als achtergrond in de titelgenerator. Klik (in de titelgenerator) daarvoor op de knop met het boompje en daarna op het symbooltje van de 'map'. (Fig.02) Nu kun je de map oproepen waar je het plaatje hebt ingezet. Klik het plaatje aan en hij verschijnt in het venster van de titelgenerator. (In '10' moet je misschien op het cameraatje klikken) Klik het plaatje aan en het komt als achtergrond op het grote venster te staan. Het kan zijn dat de gemaakte achtergrond al direct geplaatst is. Als dat niet zo is, dan staat die gemaakte achtergrond waarschijnlijk al rechts boven in de titelgenerator. (bovenaan in Fig. 02) Klik dan het rondje links van het plaatje aan en de achtergrond komt in het grote venster te staan.

Dus, in het kort:
Maak een achtergrond. Plaatje uit de film of zelf iets maken.
Klik op 'Titel maken' in de 'Gereedschapkist'.
Klik op de knop 'Titeloverlay'
Maak een achtergrond.
Safe die achtergrond in de aangemaakte map.

Menu maken

Is je achtergrond naar je zin, dan moet er een menu van gemaakt worden.

Er zijn twee manieren.

1. Klik op de knop met de drie blokjes en streepjes. (Fig.03) Nu krijg je een venster op je scherm waarin gevraagd wordt of je een knop wilt toevoegen. Klik op 'Ja'. De knop die je krijgt is de knop die op dat moment actief staat en die wil je misschien helemaal niet gebruiken. Klik dan op de knop en je kunt de knop even 'parkeren' in de hoek van het scherm. Niet weggooien. Er staan nu een aantal knop voorbeelden aan de rechterkant op je scherm. Kies de knop die je wilt hebben en zet die op zijn plaats. Plaats net zo veel knoppen als je films op de tijdlijn hebt staan.

2. Klik op het 'handje met de knop' en er verschijnt een lijst met knoppen. Wanneer je nu een knop aanklikt dan springt de titelgenerator direct in de menu-mode. Plaats net zo veel knoppen als je films op de tijdlijn hebt staan.

Als je de vorm van de knoppen niet goed vindt dan kun je met de gele handles de knop vergroten. Als de goede knoppen op het scherm staan kunt je de 'geparkeerde' knop verwijderen. Wanneer je nu 3 films op de DVD wilt branden dan heb je drie van deze knoppen op het scherm staan. Klik op elke knop en controleer of in het witte vakje 'Standaard Knop' staan. Zo niet, maak er dan een Standaard knop van. Op de knoppen kun je nu de titels van de films plaatsen. Als dat klaar is safe dan dit menu. NIET door op OK te klikken, maar door links boven naar 'Bestand' en 'Menu opslaan als ..' te gaan en het menu weer op te slaan in de aangemaakte map. Als je de titelgenerator wilt verlaten, safe dan eerst je werk in 'Bestand' en 'Menu opslaan' of gebruik 'Ctrl-S'. Klik dan op de knop 'Annuleren' onderaan in beeld. NIET op 'OK' klikken. Wil je later het gemaakte menu weer oproepen, ga dan naar de knop voor Menu's (toon menu's) links naast het 'boekje', klik dan op het symbooltje voor de Map en klik op het aangemaakte menu.

Zet titels op de knoppen

Voor dit verhaal heb ik drie korte filmpjes geselecteerd. (Fig.04) De lengten van de films en het aantal zijn natuurlijk niet belangrijk, maar zet bij voorkeur niet meer dan 56 minuten film op een DVD. Mijn filmpjes hebben als titels: Beet, Ontmoeting en Winterberg. Deze titels zet ik nu op de drie knoppen van het menu. Klik eerst op de knop met de letter 'T' (zie het witte rondje) en zet een rechthoek op je scherm. Tik de titelnaam in het rechthoek. Misschien is het niet het lettertype dat je wilt gebruiken. Klik dan op de gespikkelde rand om de titel zodat hij van donkergrijs naar lichtgrijs veranderd. Nu kun je, door de knop met 'Aa' (zie het witte rondje) in te drukken en een ander lettertype kiezen. Daarna kun je ook nog een andere kleur aan de letters geven. Als laatste moet je het menu een naam geven. Ik heb gekozen voor 'Drie één minuutfilms'. Je maakt die hoofdtitel op dezelfde manier als hier boven omschreven. Als het hele menu naar je zin is, safe je het weer in de aangemaakte map.

Kleur van knoppen

Wanneer je later, als je het menu op de tijdlijn hebt gezet, met het pijltje over de menuknoppen gaat, dan veranderd de kleur. Die kleuren kun je instellen met de knoppen die te zien zijn in fig. 05. De knop in dit menu is groen als die actief is en wordt geel als er op gedrukt wordt.


Dus, in het kort:
Klik op de 'menuknop' met de drie blokjes en streepjes.
Klik in het venster wat je dan ziet op 'Ja'.
Parkeer deze knop in de hoek van het scherm.
Kies de menuknop die je wilt gebruiken.
Maak de menuknop zo groot als je hem hebben wilt.
Maak zoveel menuknoppen als er films zijn.
Controleer of de koppen 'Standaard Knoppen' zijn
Zet de titels van je films op de menuknoppen.
Safe het menu.

We gaan werken in de tijdlijn

Ik wil het zo maken, dat als de DVD in de spelers gelegd wordt, dat het TV-scherm start met een zwart beeld. Daarna komt met een fade-in de achtergrond in beeld, direct gevolgd door een fade-in waarbij het gemaakte menu in beeld verschijnt. Dit menu blijft in beeld staan zolang we niets doen. Wanneer we een film starten met de afstandsbediening van de DVD speler dan volgt een fade-out naar zwart en start de gekozen film. En het menu komt ook steeds weer met een fade-in in beeld na het afspelen van een film.


Hoe doen we dat?

Het aardige is, dat je het gemaakte menu ook kunt oproepen als titel. (Fig.06) Ik noem dat hieronder 'titel met menu'. Het ziet er helemaal uit als het menu, maar je kunt het er niet voor gebruiken. Je kunt die 'titel met menu' oproepen door op de knop 'T' naast het boekje (links boven in Studio) te drukken en via de 'Map' naar de 'aangemaakte map' te gaan. Zoek het goede plaatje van het 'menu' en gebruik dat als titel.

VolgordeZorg dat elke film die je op de tijdlijn zet, start en eindigt met een klein stukje zwart. Zet ze op de tijdlijn in de volgorde zoals vermeld in het menu. (Dat is niet verplicht, maar het werkt handiger) En nu komt het. Zet nu in volgorde op de tijdlijn: (Fig. 07)

3 seconden zwart.
3 seconden 'achtergrond'
3 seconden 'titel met menu' erop

Zet tussen de bovenstaande files steeds een overvloeier van 1 seconden.
Plaats dan:

6 seconden menu (Die haal je op via de Menuknop (onderste knop) naast het boekje)
daarachter 2 seconden 'titel met menu'
en nogmaals 2 seconden 'titel met menu' met een overvloeier naar de eerste filmZet nu tussen film 1 en film 2: (Fig. 08)
2 x 3 seconden 'titel met menu'
en zet overvloeiers tussen de stukken film en de 'titel met menu'.
Herhaal dat tot de laatste film.

Zie fig. 09

Zet na de laatste film, met een overvloeier een stuk van 3 seconden 'titel met menu'.

Menu laten werken

Dat gaat zo:

Zet de cursor (rechts naast het menu op de tijdlijn) op de overgang tussen de twee stukjes 'titel met menu' maar zo, dan het rechter stukje blauw oplicht. (Fig. 10) Klik linksboven in het menu op de titel van de film die rechts van het blauwe stukje op de tijdlijn staat. Dat zal dan de eerste film zijn. Als je op de titel van de film klikt, dan zal hij van kleur veranderen. Misschien heeft hij al een andere kleur maar klik er toch maar even op voor de zekerheid. Zet nu een vinkje in het vakje naast 'Teruggaan na ieder hoofdstuk' (witte cirkel) Klik op de knop 'Hoofdstuk instellen' (linker knop) Er verschijnt nu een vlag C1 op de plaats waar de cursor staat. Wat je niet kunt zien is, dat er helemaal aan het eind van het project ook een M1 retourvlag is geplaatst.

Ga nu in de film naar de overgang tussen film 1 en 2. (Fig. 11) Zet de cursor weer op de scheiding tussen de twee stukjes 'titel met menu' en zorg dat het rechter stukje blauw is. Klik nu linksboven in het menu de tweede film aan die rechts van cursor begint. Klik dan weer op de knop 'Hoofdstuk instellen' en er verschijnt een 'M1' retourvlag en een 'C2' startvlag op de plaats waar de cursor staat.

Ga nu met de cursor in de film naar de overgang tussen film 2 en 3 en herhaal het bovenstaande voor de volgende film(s). Safe het project.

Controle

We kunnen nu gaan controleren of ons menu ook werkelijk werkt. (Fig. 12) Daarvoor schakelen we het afspeelvenster rechtsboven in Studio om voor DVD gebruik. Klik op het DVD-logo (witte cirkel) onder het schermpje en je ziet heel even de tekst 'Voorvertoning DVD starten' verschijnen. De cursor springt nu terug naar het begin van de film. Start nu de 'DVD' door op de startknop (rode cirkel) onder het afspeelvenster te klikken. (In Studio 10 zien die knoppen er anders uit en staan op een andere plaats) In het afspeelvenster zie je nu hoe het er later op de TV uit gaat zien. Als je alles goed hebt gedaan, dan zal de cursor op de plaatst van het menu in de tijdlijn blijven hangen. (steeds opnieuw beginnen) Je moet nu op het afspeelscherm de film aanklikken die je wilt zien. Zo kun je controleren of alles goed werkt. Onder het afspeelvenster zie je de knoppen die ook op de afstandbediening van je DVD speler hebt zitten. Die kun je ook gebruiken om de losse films te starten.

Safe het project en de film is gereed om op DVD te branden. Hoe je dat moet doen weet je waarschijnlijk wel. Dan hoef je het onderstaande niet meer te lezen. Maar voor het geval dat dit niet zo is, nog even een korte geheugensteun.

Filmpje kijken?

Als je het bovenstaande wilt zien werken, dan kun je een filmpje bekijken.
Je hebt daarvoor Windows Media Player 7 of hoger nodig in je PC.
Klik hier voor het afspelen van het filmpje

DVD branden.

Klik linksboven in beeld op het tabblad
'3 Maak film'.
Er verschijnt een nieuw venster (Fig. 13) links boven met aan de linker kant een rij knoppen.
Klik op de knop 'CD/DVD'. (rode cirkel)
Klik op het 'mapje' (bovenaan, witte cirkel) en 'kies een map voor tijdelijke bestanden'
Kies de map die je voor dit project hebt aangemaakt en klik 'OK'.
Klik op de knop 'Instellingen' (rode rechthoek) en er verschijnt een nieuw venster.

Klik op de rondjes naast 'DVD' en 'Beste beeldkwaliteit'.
Waarschijnlijk staat de rest allemaal al standaard ingesteld. Ook de DVD brander die in je PC zit.
Maar nu de keuze 'Direct op DC/DVD branden' of 'Maak imagebestand maar niet branden'.
Bij de laatste mogelijkheid wordt het bestand op de harde schijf gezet en kun je met een ander branderprogramma de DVD branden. Dat is handig als je op een later tijdstip de DVD wilt branden.
Klik op 'OK' en het venster verdwijnt.
Als je nu in het venster links boven op de groene knop 'DC/DVD maken' drukt dan gaat de computer de files voor de DVD berekenen. Dat kan 4 tot 6 maal de tijd duren als de film lang is. In die tijd kun je de PC niet gebruiken.
Volg daarna de opdrachten op het scherm en brandt de DVD.

Succes.