Verhalen

Verhalen - Oude Doos - Gebruikerservaring
Adobe Première met DV 500

In 1995 kocht mijn eerste videocamcorder nadat ik daarvoor vele tientallen jaren gefilmd had met 'chemische' film. Video monteren wordt dan een probleem als je in het verleden altijd je films gemonteerd had. Toch is de ervaring met het monteren met een camcorder en een montagerecorder van belang geweest. Je moet eerst leren hoofdrekenen, voordat je een zakjapanner gaat gebruiken. Zeker als je het over video hebt.

Classroom

Begin 1997 kocht ik een computer met daarin een DC 30 kaart (de 'plus' bestond nog niet) en Adobe Première 4.2. De gebruiksaanwijzing was in het Engels en dat is met al die nieuwe thermen die je moet leren een kleine handicap. En van een gebruiksaanwijzing leer je ook niet zo veel. Reden voor mij om in de USA een Première lesboek met de titel, "A classroom in a book" te bestellen. Compleet met CD-rom met voorbeelden. In Nederland was het boek toen nog niet verkrijgbaar. Na een paar maanden het boek door worstelen, had ik Première aardig in de vingers. Met de harde schijf die ik toen had kon ik slechts een minuut of zeven video monteren. Als ik langere films maakte, dan kwam het eerder geleerde monteren op de recorder goed te pas, want daarin moesten de in de computer gemonteerde delen naadloos aan elkaar gezet worden. Wat ik zeker ook heb geleerd, dat is leren van mijn eigen fouten. En dan vooral in technische zin. Ik begreep op den duur alles van compressie, AVI en WAV bestanden en dergelijke en wat je wel en niet moet doen.

Digital Video

In 2000 kocht ik een DV camcorder en een jaar later een zwaardere PC met de Pinnacle DV 500 (later de 'plus' erbij) en Première 5.1. Later een upgrade naar 6.0. Een verademing, omdat in dit systeem alles voorgeprogrammeerd is. Niks geen instellingen meer van compressie of de soort film die je wilt maken. Alles wat je de PC in stuurt wordt als Digital Video (DV) op de harde schijf gezet. Ook mijn oude Hi-8 films gingen verder een digitaal leven lijden. En zelfs enkele Super-8 films staan nu digitaal op band. En het monteren gaat vlekkeloos. Ik ben geen voorstander van al die digitale overgangen of vervreemdingen van beelden, maar een enkel keer wil ik mij daar wel aan bezondigen. Als het voor een film nodig is. Of, zoals laatst toen ik voor een familielid een bruidsreportage maakte. Ik wist dat het jonge stel gek is van die toeters en bellen dus ik maakte de blits met die losgetrokken trukendoos.

Tools

Capturen (het de PC inladen van de gemaakte opnames) doe ik uitsluitend met het meegeleverde programma Pinnacle Tools. Het voordeel is, dat je de opnames kunt laten scannen door de PC, waarna je een scherm vol met plaatjes krijgt waar je de shots uit kunt kiezen die de harde schijf op moeten. Heb je die keuze gemaakt, dan geef je de PC de opdracht ze binnen te halen, en dan kun je gaan koffie drinken of wat anders gaan doen. De PC regelt het voor je.

Voice-over

Veel films voorzie ik van een voice-over (buiten beeld tekst). De teksten spreek ik in op een MD (Mini Disk) en zet ze daarna als WAV files op de harde schijf. Première heeft daar geen voorziening voor, maar je krijgt een extra programma meegeleverd (Acid Music) waarmee dat uitstekend kan. Je kunt daarmee bijvoorbeeld ook het mono geluid op een stereo spoor zetten. En wat erg aardig is, je kunt er gesproken tekst mee verlengen of korter maken, zonder de toonhoogte te veranderen. Dat kan ook met muziek. Heb je een stukje tekst of achtergrond muziek wat net een paar seconden te lang is, dan kun je het wat korter maken. En wil je het stuk muziek, om welke reden dan ook in een andere toonsoort hebben, dan kan dat met één muisklik. Je kunt trouwens met Acid Music ook zelf muziek maken via een groot aantal samples die op de CD-rom staan.

Extra's

Bij première wordt tevens meegeleverd het programma 'TitleDeko'. Een zeer gebruikers vriendelijke titelgenerator van hoge kwaliteit. Het wordt als plug-in binnen Première gebruikt en voldoet aan de Real Time eis. Alle Pinnacle transitions (overgangen tussen twee shots) kunnen zonder renderen (uitrekenen) direct afgespeeld worden. Maar, dat kan alleen in analoge mode. Als in digitale mode wordt gemonteerd, dan moet er eerst gerenderd worden. Overigens, dat omschakelen van digitaal naar analoog v.v. gebeurt met een paar muisklikken. Verder zit er nog bij: 'Video SpiceRack' en HolywoodFX copper. Respectievelijk 2D en 3D overgangen. Beiden kunnen als plug-in binnen Première werken en zijn soms ook Real Time te gebruiken. Ik heb er zelf nog, als plug-in een programma ingezet waarmee de film direct vanaf de tijdlijn omgezet kan worden naar Mpeg-1, voor het maken van VideoCD's. Dit programma kan ook omzetten naar SVCD en allerlei andere vormen van Mpeg-2.

Genoegen

Adobe Première is het meest gebruikte duurdere videomontage programma. Het was bij mijn weten ook het eerste betaalbare programma wat op de markt kwam. Al in 1991 was het te koop op Apple computers. Het is gelukkig met zijn tijd mee gegaan en nu al door vele andere fabrikanten geïmiteerd. Ik weet niet of het de beste is, maar ik werk er al jaren met groot genoegen mee.

Maart 2002