Verhalen

Verhalen - de Oude Doos - De papierwinkel van video

Video is een medium waarvoor je op z'n minst een camcorder en een televisie nodig hebt. Je neemt de beelden en het geluid op met de camcorder en je maakt het zichtbaar door de camcorder aan de TV te hangen. Dat is de meest simpele manier van een 'videofilm' maken. Gelukkig zijn er ook mensen die wat meer willen. Die monteren de beelden in een goede volgorde. Nog een stap verder gaan die filmers ook vooraf opschrijven wat ze gaan filmen. En als een filmer zichzelf echt serieus gaat nemen dan praten we over een echte hobbyist. Dan is hij of zij soms langer met papier in de weer dan met videobeelden.

Etiketje

Nu lijkt het erop alsof dit een verhaal wordt over het schrijven van een filmscenario. Maar dat is dit keer niet de bedoeling. Het gaat in dit verhaal over beschreven of bedrukt papier. En dan bedoel ik het papier waarop een scenario geschreven wordt. Of de draaiboekvellen. Maar ook over de inlay in de hard plastic doos waar de cassette of de DVD in zit. En zelfs over het etiketje op de cassette of de schijf.

Draaiboekvellen

Nadat ik een scenario heb geschreven, moet er een opname draaiboek gemaakt worden. Dat doe ik op draaiboekvellen in A5 formaat. Elk shot krijgt een eigen vel wat zo nauwkeurig mogelijk is ingevuld. Ik heb blokken laten maken van 100 vel. Wil je het A5 document twee maal op één pagina hebben, dan moet je het twee maal uitprinten op een A4 en dan doorknippen. De in te vullen vakken spreken voor zichzelf. Je kunt de vellen ook gebruiken bij het spotten van de opnames. Elk shot op een vel en je kunt de shots daarna op volgorde van montage leggen. Wil je een startvel bekijken of downloaden klik dan hier. Er opent dan een nieuw window in Word formaat wat je kunt opslaan. Als je het daarna opent in Word kun je het nog naar eigen inzicht wijzigen.

Inlay

Voor het bewaren van mijn films op VHS gebruik ik dozen van het merk Amaray, type 300. Daarin past een inlayer met als afmeting ongeveer 254 x 196 mm. Zie fig. 2. Filmers die de beschikking hebben over een PC, hebben ook vaak Powerpoint daarin zitten. Daarin kun je prachtig inlayers maken en dan uitprinten op de inktjetprinter. Stel in Powerpoint een blad papier in, op A4 formaat, horizontaal (landscape). Zet op die A4 een rechthoek uit van bovengenoemde afmeting. En maak daar lichtgrijze stippellijnen van. Wel uitproberen in de printer of je de goede afmeting te pakken hebt. Save deze rechthoek als startdocument, en je kunt naar hartelust inlayers maken. (Als je het programma een beetje kent) Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook inlayers maken voor DV-doosjes en CD-rom doosjes. Voor die filmers die hun films op VideoCD, SVCD of DVD zetten. Wil je een startpagina voor Powerpoint hebben met alle bovengenoemde inlayers klik dan hier. Op deze pagina staan de verschillende inlayers door elkaar. Een startpagina voor grote DVD dozen staat er niet op. Met knippen en plakken kun je de boel op aparte pagina's zetten.

Stikkers

Op de bovenkant van de VHS-cassette staat een rechthoek waar een etiket in past. Die etiketten zijn te koop in de betere kantoorboekhandels. Het merk is: Avery, nummer: J8671. 12 stickers op een blad. Die stikker kun je 'bedrukken' in MS-Word. Ga naar Extra - Enveloppen en Etiketten en klik op het tabblad Etiketten en dan Opties. Klik in het nieuwe venster aan: Avery A4-A5 formaat en ga dan naar L7671 Video bovenzijde. Klik dat aan en sluit het venster met OK. Klik dan op Nieuw Document en er komt een blad A4 op het scherm. Ga met de cursor over het scherm totdat het streepje veranderd in een pijltje en klik dat aan. Je ziet nu een dikke lijn op het scherm. Zoek dan, boven in de knoppenbalk naar de knop Kader (vierkantje) en klik dat aan. Nu zie je op het scherm de sticker waarin je tekst en desnoods een logo kunt zetten. Met kopiëren en plakken kun je net zo veel stickers op het blad maken als je nodig hebt. Datzelfde kun je doen met stickers voor de rugzijde van de cassette. Dan heb je Avery nummer J8674 nodig. 16 stickers op een blad. Die bladen met stickers zullen in de winkel tussen Euro 0,75 en Euro 1,- kosten.

Wil je ook goed voor de dag komen met je videofilm nog voordat je hem vertoond hebt, maak dan een doos met inlayer die er 'gelikt' uitziet. Je kunt haast niet meer stuk.

Herzien: maart 2006