Verhalen

Verhalen - De Oude Doos - MAGIX Video deLuxe 2005+

Wat is het?

Het is een montageprogramma voor videofilm. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen; het ziet eruit als een zeer professioneel programma maar het is bedoeld voor de amateur. Maar. De makers van het programma (en dan vooral de PLUS versie) hebben het programma zo vol gestopt met mogelijkheden dat een beginnende amateur wel enige tijd nodig heeft om het programma goed "in de vingers te krijgen". De wat meer gevorderde amateur kan er uitstekend mee overweg zolang hij of zij tevreden is met de voorgeprogrammeerde mogelijkheden die Video deLuxe biedt. Ga je zoeken naar een echte titelgenerator dan kom je bedrogen uit, want die zit er niet in. Wat ook weer niet wil zeggen dat je voor het maken van een titel niet de vrije hand hebt, het is alleen wat ingewikkelder omdat je dan een extra programma moet inschakelen. Wanneer je de complete plus versie op je PC zet, neemt dat wel 1,6 Gb (1600 Mb) in beslag. Een 'professioneel grote' hoeveelheid geheugen voor een amateur programma.

Is het dat?

Nee, het is veel meer dan dat. Vooral de PLUS versie is vol gestopt met extra's. Je zou kunnen opmerken, als je het programma bekijkt, dat de makers uit de audio hoek komen. Want wat betreft de mogelijkheden voor het bewerken van audio is dit programma top. Er zit ook een grote bibliotheek in met rechtenvrije geluiden en muziek. Er zit een Bas en drum 'machine' in waarmee je zelf ritmes kunt maken. Maar je kunt ook foto's, cd's en DVD's archiveren, beheren en op DVD branden. Je kunt hoesjes voor DC's en DVD's ontwerpen en printen. Het programma is geschikt voor breedbeeldmontage. En zelfs voor HDV, en dat is op dit moment nog redelijk uniek temeer, omdat een amateur zich wel drie keer zal bedenken om zo'n camcorder te kopen. Als je een TV kaart in je PC hebt zitten, dan kun je de harde schijf als videorecorder gebruiken. Als je een film van TV op de harde schijf hebt staan dan kun je met een druk op een knop de reclame uit de film filteren en hem daarna op een DVD branden. De vraag is echter, of je als videofilmer die een leuke vakantiefilm of desnoods een documentaire wilt monteren dat allemaal wel zal gebruiken.

En wat kan het nog meer?

Als we alleen kijken naar de mogelijkheid, een zelf opgenomen videofilm te monteren dan gaat dat uitstekend. Je hebt daarvoor zelfs niet eens de PLUS versie nodig. Positief is, dat je zowat alles wat video genoemd kan worden kunt inladen. Als je hardware en software daar maar geschikt voor is. Voorbeeld; Heb je videomateriaal in Mpeg (van DVD) of zelfs DivX (van internet) op je harde schijf staan? Geen probleem voor Video deLuxe. Het wordt omgezet naar een AVI file en je kunt het bewerken. En dat geld natuurlijk ook voor geluid. Of dat nou CD-audio is of MP3, Video deLuxe zet het om naar een WAV file. Er zit zelfs een mogelijkheid in om van een stereo signaal een Surroundsound te maken voor op de DVD. Dat is natuurlijk geen echt surroundsound, want dan zou je opnames gemaakt moeten hebben met 4 microfoons. Hieronder zie je, aan de hand van screendumps hoe je te werk kunt gaan.

Opstarten

Wanneer je MAGIX Video deLuxe opstart, dan kom je in het openingsscherm met linksboven de monitor, rechtsboven de "mediapool" zoals Magix het noemt en de hele onderkant is gereserveerd voor de Tijdlijn (timeline) met minimaal 16 sporen (Plus versie, 32 sporen). Je kunt de indeling van dit scherm zelf wijzigen als je dat wenst. Met de knop [timeline] rechts midden, kun je omschakelen naar het scherm Storyboard. Hierin kun je de binnengehaalde clips in de juiste volgorde zetten. Er kan in dit scherm nog veel meer, maar dat vind ik niet handig. De werkelijke montage doe ik liever op de tijdlijn.
Boven de mediapool zitten een groot aantal knoppen waarmee je kunt schakelen naar alles wat je op wilt halen van de harde schijf. (De volgorde van de knoppen kun je instellen) Dus niet alleen je eigen clips, maar ook overgangen, geluiden, effecten enz. Je kunt de onderdelen aanklikken en dan krijg je ze te zien in de monitor of te horen door de luidsprekers. Daarna kun je ze naar de tijdlijn slepen en daar verder bewerken. In tegenstelling tot andere video bewerkingsprogramma's kun je alles zomaar op een willekeurige tijdlijn zetten. Maar als je twee clips wilt voorzien van een leuke overgang, dan heb je al 5 sporen nodig. (zie het bovenste plaatje) Wil je alleen een overvloeier (crossfade) maken tussen twee clips, dan kun je ze op één lijn laten staan en gewoon over elkaar heen schuiven. Een beetje vreemd, want voor alle andere, tientallen 2D en 3D overgangen werkt dat niet zo. Hier hebben de makers schijnbaar getwijfeld of ze een "single-track" of "A-B roll" montage systeem wilden maken. Uiteindelijk is het geen van beiden geworden. Het is aan te raden om voor elk spoor steeds hetzelfde onderwerp te gebruiken. Reserveer dus bijvoorbeeld twee sporen voor titels, twee sporen voor muziek en twee voor de voice-over. Waarom twee? Om de mogelijkheid te hebben om overgangen er tussen te zetten. Die overgangen hebben dan ook weer een spoor nodig dus als je nu gaat tellen dan zijn de 16 sporen al zowat gebruikt.
Boven de tijdlijn zitten een aantal knoppen waarmee je allerlei dingen kunt instellen op de tijdlijn. Experimenteer daarmee. Het is trouwens wel gek, dat het "schaartje" waarmee je een clip kunt doorknippen daar niet bij staat. Dat zit onder de monitor. Raar! Het programma maakt gebruik van de hoofdchip (CPU) om overgangen reel-time af te spelen. Als je niet zo'n snelle chip in de PC hebt zitten kan dat schokkerig weer gegeven worden. Het komt later, na het renderen natuurlijk wel goed op de band of de schijf te staan.

Capturen

Het inladen van clips, muziek van CD, foto's of plaatjes, een voice-over van MD of zelfs beeld en geluid van een DVD gaat heel eenvoudig. Klik het goede veld aan en er komt een venster waarin je het nodige kunt instellen. Hierbij moet je wel goed oppassen, want als je niet aangeeft waar je die beelden of geluid naar toe wilt sturen, dan komt het in mappen van het programma terecht. Wie echt met video aan het werk gaat in een PC zal daarvoor een aparte harde schijf in zijn PC hebben. En daar wil je de boel natuurlijk wel naar toe hebben. Het is ook mogelijk om analoge videobestanden in te laden, maar dan heb je een speciale kaart in de PC nodig. Voor één ingeladen clip worden soms 5 files aangemaakt. Het is me niet duidelijk waarom dat is en het neemt veel ruimte op de HD in beslag.

Effect editor

Met deze editor kun je bijvoorbeeld een "beeld in beeld" maken. Dat is een "professionele mogelijkheid" en gaat op zich vrij eenvoudig. Je kunt er van alles bij instellen. Maar een eenvoudig kadertje om het ingezette beeld is niet mogelijk. Op het figuur staat er wel een wit kader omheen, dus het kan wel. Maar je hebt er een ander programma voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Dat is nou jammer. Vanuit dit scherm kun je ook inzoomen of uitzoomen op het videobeeld. Zie de figuur er onder.

Je kunt niet alleen inzoomen op een beeld, maar ook de positie bepalen waar het midden moet zitten. Het is onduidelijk waarom dit venster een andere kleur en uitstraling heeft dan het venster er boven.


Videorestauratie

Dat is ook zo'n voorbeeld van een professionele mogelijkheid. Een hele goede zelfs. Je kunt in dit venster (Ook deze heeft weer een andere lay-out en kleur dan het venster van de Effect editor. Slordig!) clips scherper of onscherper maken. Maar ook een geheel andere sfeer geven. Ik heb aan het plaatje een daglicht sfeer gegeven. Voor de "profs" onder ons, je kunt ook interlacen of deinterlacen.

Geluid

Het ondergeschoven kind in video, het geluid, komt er in dit programma zeer goed uit. Er is een zeer uitgebreide digitale truckendoos ingebouwd. Het zou te ver voeren om alles wat je daarmee kunt loslaten op de geluidssporen hier te bespreken. De vraag is wel weer of de oprechte amateur hierop zit te wachten. Het kan handig zijn hoor, maar ik had toch liever gehad dat er op de geluidssporen in de tijdlijn een betere mogelijkheid was ingebouwd om het geluid hard en zacht te zetten. Want dat is nu behelpen. Een zogenaamde "rubberband" ontbreekt helaas.

Terugspelen van een montage

Voordat je wilt terugspelen naar een band of schijf, moet eerst de gemonteerde film gerenderd worden. Je hebt daarvoor een uitgebreide keuze uit encoders. Je kunt naar 'gewoon' AVI, naar DV-band, naar Mpeg voor het maken van VideoCD, supervideoCD of DVD, Maar ook naar hoge compressies waarmee je de film via internet kunt versturen. De snelheid waarmee alles gebeurd is afhankelijk van de CPU die in je PC zit. Houd er wel rekening mee, dat er veel harde schijfruimte nodig is om de files op te slaan.

Menu

Wil je één of meer films op een DVD branden dan is er een mooie menu editor aanwezig. Ook die werkt, net als de titelgenerator met voorgebakken lay-outs. Daar is overigens wel van alles aan te wijzigen, maar je kunt niet beginnen met een schoon veld waar je je eigen fantasie op kunt botvieren. Ook voor dit venster geldt weer dat je uitgebreid moet experimenteren voordat je alles goed onder de knie hebt. Het kan je zomaar gebeuren (zoals bij mijn eerste film) dat er ineens vreemde muziek, die ik niet had uitgezocht onder het menu zat en niet het plaatje wat ik had uitgezocht maar een stuk van de film die in het venstertje liep.

Als laatste

Ik heb hier en daar in het bovenstaande verhaal wat kritische geluiden laten horen. Als je zoals ik lang met computermontage in een aantal verschillende programma's bezig bent dan weet je langzamerhand wat de voordelen en de nadelen van de programma's zijn. Op elk programma, kun je wel aanmerkingen maken omdat je weet dat het in andere programma's makkelijker, eenvoudiger of soepeler gaat. Als ik een eenvoudige montage moet maken, start ik echt niet Adobe Première op. Maar een simpel programma. Dit programma werkt uitstekend als je het eenmaal "in de vingers hebt" Maar als beginnende video-monteur zul je er wel heel wat tijd in moeten steken om het zover te krijgen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. De basis versie kost maar 60 euro en dat is geen geld voor dit programma. De Plus versie kost 100 euro.

Met dank aan Ben Tragter, wiens "kop" ik heb gebruikt voor de voorbeelden.

Augustus 2005