Verhalen

Verhalen - De Oude Doos - Maak een VideoCD

Deze tekst is geschreven in 2001 en is dus verouderd.

Branden

De mogelijkheden om videofilms digitaal op te nemen en te monteren zijn al lange tijd aanwezig. Als je nu al beschikt over een PC waarmee je je films monteert, dan is het wel mogelijk om uw film op een VideoCD te 'branden'. U moet dus in uw PC ook de beschikking hebben over een CD-writer. Op n CD-recordable past ongeveer 1 uur video. De kwaliteit is natuurlijk lang niet zo mooi als direct vanaf een videorecorder, maar VideoCD's zijn wel afspeelbaar in een aantal DVD spelers. En natuurlijk op de PC in 'full-screen'. En als u een VideoCD wilt maken die zowel op een PC als in een DVD speler te gebruiken zijn, dan kan er maar een half uur op een CD-recordable.

Wat heb je nodig?

Als je een montageprogramma bezit waarmee je zogenaamde MPEG-1 files kunt maken (zie de gebruiksaanwijzing) dan heb je de helft van de programmatuur al in huis. Bijvoorbeeld Pinnacle Studio-DV, Studio-DV-plus en Studio 7 kunnen dat. Voor programma's waarmee het niet mogelijk is zijn zogenaamde plug-ins te krijgen. Of zelfs losse programma's waarmee je de klus kunt klaren. Er zijn ook dure kastjes te koop waarmee het kan, maar gratis is in ons geval leuker. Die gratis programma's kun je van internet halen. Ga daarvoor naar: http://members.home.net/beyeler/bbmpeg.html Daar zijn een paar programma's te downloaden die zeer goed werken. En van die programma's kan gebruikt worden als plug-in voor Adobe Premiere. Bij de bbMPEG programma's zit ook een gebruiksaanwijzing (engels) die u zeker moet lezen.
Als je er wat geld voor over hebt, dan zijn er ook programma's te koop. Laat je daarover goed adviseren bij een firma die er verstand van heeft. En dat geldt ook voor programma's waarmee DVD's gebrand kunnen worden.
De programmatuur om de VideoCD te kunnen branden is het tweede programma wat je nodig hebt. Brander-programma's als Win on CD, Easy CD-creator de lux of Nero-5 kunnen dat. De brander programma's die meegeleverd worden met de brander kunnen het meestal niet.

Hoe ga je te werk?

Dat is in een aantal gevallen een kwestie van uitproberen. Het hangt af van de combinatie van programma's die je gebruikt. Als je zeker wilt zijn van goed resultaat, dan moet je een aantal dingen doen. Maak van je gemonteerde video in de PC eerst een AVI-file met de volgende instellingen. Stel het beeld in op 352 x 288 pixels bij 25 beelden per seconden. Stel het geluid in op 44,1 KHz, 16 bits stereo en render met deze instellingen de film. De lengte van de film moet korter zijn dan 1 uur. Daarna start je het programma: bbMPEG, waarbij je de instellingen voor VideoDC, aan moet zetten. Wat je overhoudt, is een file die afspeelbaar is in de PC. Je kunt ook uitproberen of je de film rechtstreeks vanaf de tijdlijn kunt overzetten naar MPEG-1. Met de combinatie Pinnacle DV-500 en Adobe premiere 5.1c waarbij bbMPEG als plug-in gebruikt wordt (wat ik gebruik) gaat dat prima. Na deze exercitie laat je de PC via het brander programma de film op CD zetten. Je moet daarbij wel expliciet de brander sofware op VideoCD instellen als je de film wilt afspelen op een DVD speler. De brander software zal dan controleren of de file die je aanbiedt geschikt is voor VideoCD. Als dat het geval is dan heb je je film op een schijfje staan en kun je hem afspelen in een DVD speler die geschikt is voor VideoCD en CD-recordables. Wil je de film alleen kunnen afspelen op de PC, dan kun je de MPEG-1 file met elk brander programma op een CD branden. Wil je een CD-rom maken die zowel op de PC als in de DVD speler afspeelbaar is, dan heb je de speciale software nodig en moet je de file er tweemaal opzetten. En maal gewoon als MPEG-1 file in de rootdirectory van de CD-rom en een tweede waar het branderprogramma voor zorgt. Dan mag de film een maximum lengte hebben van een half uur. Succes.

Verplaatst naar Oude Doos, 20091105