Verhalen

Verhalen - Oude Doos - Werken met
Pinnacle VIDEO DV tools

Pinnacle VIDEO DV tools, ook wel genoemd: miro VIDEO DV tools is software die geleverd wordt bij de 'DV 500 plus' capture kaart van Pinnacle. Bij deze kaart wordt ook Adobe PremiSre geleverd. Dit is de meest gebruikte duurdere montage software voor PC's. De praktijk leert dat 'DV-tools' een zeer handig gereedschap is om (DV) videobeelden de PC in te laden. Beter en makkelijker dan de capture mogelijkheid die in PremiSre zelf zit. Hieronder volgt een beperkte opsomming van de mogelijkheden die het pakket heeft. Een totale opsomming zou een veelvoud van ruimte vergen. Voordat je de computer aan zet, moet je eerst de camcorder (of een DV recorder) aan de PC koppelen met de firewire kabel en eerst de camcorder aan zetten. Daarna pas de PC aan zetten. (In theorie zou deze volgorde niet nodig zijn, maar vaak werkt het beter)

Mogelijkheden

Ik beschrijf 2 mogelijkheden. De mogelijkheid om shots 'met de hand' te capturen en ten tweede de mogelijkheid om een videoband te scannen en daarna een selectie van de shots door de computer, automatisch te laten capturen. Maar eerst starten we het programma op en volgt een korte uitleg van de 'knoppen' en het menu. Zorg er voor, dat je in de PC alvast een directory hebt aangemaakt waar de videobeelden naar toe moeten. En dan bij voorkeur op een harde schrijf die alleen maar voor video gebruikt wordt.

Opstarten

Na het opstarten van het programma krijgen we de 'Capture Gallery' (zie bovenste figuur) op het scherm. In de linker bovenhoek staat zoals gebruikelijk het menu. (Zie het detail plaatje) Klik op 'Tools' en ga naar 'Preferences'.


Preferences

In dit kader moet eerst aangegeven worden waar je de videobeelden naar toe moeten sturen. Dat is dus de eerder aangemaakte directory. Waarschijnlijk staat er al een hoop ingevuld, maar ik loop het nog even langs.
Onder DV DATA FORMAT moet 'Pal' ingesteld staan.
Onder SNAPSHOT 'size =' 720x576 en 'deinterlace' is aangevinkt.
Onder LIFE CAPTURE druk je de knop 'Safe as .' in, en dan kun je de aangemaakte directory invullen via het Windows-venster.
'Preview while capture' mag aangevinkt zijn. Dan kun je op een TV die op de DV-500-plus is aangesloten meekijken.
Onder TRIM POINT BASED CAPTURE zet je via de knop 'safe as ..' weer dezelfde directory in. 'DV audio taken from' vul in 'channel 1'.
Onder DV-TAPE: kun je een aantal seconden inzetten. Sluit af met de knop 'OK'. Als je de Engelse taal goed beheerst, dan kun je via de 'HELP knop' in detail nalezen wat je kunt doen.

Capture met de hand

Klik op 'Tools / device controle' of klik op het cameraatje links boven. Je krijgt nu het window 'DV Device Controle' op het scherm. Als het goed is, kun je nu alle functies van de camcorder met de knoppen onder het kleine beeldscherm aansturen. Lukt dat niet, dan is er iets fout, of jouw camcorder wordt niet door DV Tools ondersteund. Nu kun je 'on the fly' beelden en geluid capturen. Laat de camcorder lopen en klik op de knop met de rode punt, links naast het beeldschermpje. Je krijgt nu een kader in beeld waarin de voortgang van de capturing is aangegeven. Wil je het capture stoppen, klik dan op de stop-knop in dit kader. Als je dat gedaan hebt dan komt er een nieuw Windows-venster op het scherm waar je een naam kunt invullen voor dit shot. Afsluiten met 'OK' en dan verschijnt een venster 'miro VIDEO DV-TOOLS report' waarop staat hoeveel beelden er zijn opgeslagen en hoeveel er mis (dropped frames) gegaan is. Staat daar een getal groter dan 0 (nul) dan is het verstandig dit shot opnieuw te capturen. Nadat je 'CLOSE' hebt ingedrukt kun je verder gaan.

Automatisch capturen

Als je een band hebt, waarvan je een groot aantal shots wilt capturen, dan kun je dat ook automatisch door de PC laten doen. Het moet dan wel een band zijn waarvan de tijdcode continue doorloopt. Er mag onderweg geen 'gat' in zitten, want na het 'gat' start de tijdcode opnieuw. Dan staan er twee dezelfde tijdcodes op één band, en daarvan raakt de PC erg van streek.
Nog een tip, als je dit wilt gaan doen, start dan de PC helemaal opnieuw op en zorg dat de camcorder eerst aangezet is en daarna de PC. Het is ook verstandig, om vooraf de harde schijf te defragmenteren.

Capture Gallery

Nadat TOOLS gestart is, zien we het beginscherm 'Capture Gallery' (bovenste figuur). Ga naar 'FILE en klik 'new capture gallery' aan. Aan de rechterkant staan vier knoppen (plaatje links) onder elkaar. De bovenste knop is de 'scanknop'. Wanneer je die indrukt, zie je een venster met IDENTIFYING TAPE. Het programma controleert eerst of deze tape eerder is gescand. De tape wordt eerst terug gespoeld. Dan komt er een venster in beeld met INFO. Daarin kun je de titel van de film invullen op de plaats waar nu 'tape 1234567890' (of een ander nummer) staat. In het grote vak kun je ook nog bijzonderheden zetten. Klik 'OK'. Nu wordt de scan gemaakt. Bij elk nieuw shot stopt de band even om een 'foto' te maken. Als de één-uurs band vol is, kan dat dus meer dan een uur duren. Op het scherm verschijnt nu een nieuw venster (onderste plaatje). Van elk shot wordt een 'foto' daarop gezet met een nummer en de timecode waarmee het shot begint. Let wel: er wordt nog niet gecaptured, er wordt alleen 'gekeken' welke shots op de band staan.

Story-board

Als de scan klaar is, (je kunt hem ook zelf stoppen) dan komt hij met de naam in de Capture Gallery te staan en kun je hem later weer oproepen. Maar je kunt ook gelijk de shots die je nodig hebt vanaf dit 'story-board' overhevelen naar de Capture Gallery. Dat moet per plaatje, dus per shot. Als je een plaatje aanklikt met de linker muisknop en je houdt de knop vast, dan kun je het shot verslepen naar de Gallery. Er zijn slechts 3 plaatsen zichtbaar, maar met de schuifbalk onderaan kun je nieuwe lege velden zichtbaar maken. Wil je een shot weer weg halen, klik hem dan aan, en druk op de Deleteknop van je toetenbord. Heb je alle shots die je nodig hebt voor een montage naar de Gallery versleept, dan kun je de computer automatisch laten capturen. Maar safe eerst even met 'file / safe capture gallery'. Het capturen kun je starten met 'Tools / Capture scènes from capture gallery' of klik aan de rechterkant op de tweede knop van boven (de knop met de camera). Je krijgt nu de kans in een Windows veld om de naam van de shots te zetten. Houd die naam kort. Het programma zet er tijdens het capturen steeds een volgnummer achter. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. Wanneer alle shots zijn ingedraaid in de computer stop dan het capturen. Er verschijnt dan een 'report' op het scherm waarin je onder anderen kunt lezen of de shots goed zijn binnen gekomen. Bij 'Dropped Frames' moeten allemaal nullen staan. 'Close' dit venster en de gewenste shots staan op de harde schijf. Nu kan het monteren gaan beginnen. Succes!

Mei 2002