Verhalen

Speelfilm - Tip 14 - Buiten en Binnenopnames

Probleem

De langste speelfilm die ik ooit maakte was een 50 minuten durende film die zich voor bijna de helft van de speelduur in de buitenlucht afspeelde. Als er één ding is bij het maken van een film wat je niet kunt regisseren of produceren dan is dat het weer. Probleem is, dat als een film een doorlopend verhaal heeft wat zich in één jaargetijde afspeelt, dan ben je verplicht om de opnames te maken met steeds hetzelfde weertype. Je kunt geen zonnige opname aan een regenachtige plakken in de montage.
Buiten

In het geval van genoemde film had ik 10 draaidagen gepland. Het werden uiteindelijk 11 dagen want het weer liet ons toch een paar maal in de steek. Om te voorkomen dat er wat het weer betreft continuïteit problemen zouden ontstaan besloten we om de scènes die zich buiten afspeelde zo veel mogelijk in volgorde van handeling op te nemen. Als er dan eens een wat minder mooie dag tussen zat, dan waren in elk geval alle opnames van hetzelfde (licht) niveau. Met andere woorden, we maakten niet alle bosscènes of straatscènes achter elkaar, maar alleen de bij elkaar behoren shots. We waren dan wel verplicht een paar keer naar dezelfde plaatst terug te keren, maar dat was in dit geval geen probleem. Het dorp waar we de film opnamen, lag midden in een bos zodat we bijna konden lopen van ene locatie naar de andere.

Binnen

Vooraf had ik een planning gemaakt voor de draaidagen voor zowel binnen als buiten. Als het goed weer was, dan gingen we met de hele troep naar buiten. Viel het weer tegen, dan was er altijd een alternatief binnen. Dat gaf heel wat geregel, want de crew bestond uit 8 man/vrouw en er was een wisselend aantal mensen die in beeld kwamen. Er was zelfs één keer een grote binnenscène waarbij totaal meer dan 50 personen betrokken waren. Die opnames moet je dan ook gaan maken, ook al is het buiten nog zo mooi filmweer. Je kunt niet tegen 50 man zeggen, kom volgende week maar terug want we gaan nu eerst met twee spelers een serie buitenopnames maken.

Spelers

De planning voor deze film was dus lang van tevoren gemaakt en ook bekend gemaakt aan alle mensen die er aan mee zouden doen. In die planning was dus ook steeds een keuze mogelijkheid voor een serie opnames binnen en voor een serie buiten. Ik zei al dat de buitenopnames steeds vast stonden. Bij de binnenopnames hadden we soms de keuze welke opnames we zouden maken. Gelukkig waren alle spelers steeds bereid om voor zover mogelijk alle draaidagen aanwezig te zijn. Dat ging om 4 hoofdrollen en nog 9 bijrollen die niet altijd in beeld kwamen. Voordeel was, dat de spelersgroep allen lid waren van een jongerensociëteit die met elkaar ook een groot gebouw exploiteerden. Ze kenden elkaar dus van haver tot gort. Ze hebben ook allemaal meegedacht over het verhaal. Dat had als voordeel dat ze naar hun eigen gevoel ook allemaal een beetje "eigenaar" waren van het verhaal. En ook uiteindelijk van de hele film. Er is tijdens de opnames geen wanklank te horen geweest. Iedereen wist precies welk deel van de film opgenomen werd en iedereen begreep ook de context van de scène die hij of zij moest spelen.

Première

Vanaf het eerste idee tot aan de première van de film zat precies een jaar. Ik schreef in samen werking met de groep het scenario, waarbij de groep veel ideeën aandroeg en ik het schrijfwerk deed. Ik moest er voor zorgen dat het filmisch allemaal klopte. De crew bestond uit 7 man van de filmclub waarvan ik lid ben en een scriptgirl van de jongerengroep. Alle spelers waren leden van de jongerengroep. Toen de film klaar was is er een echte première georganiseerd. De spelers werden als echte sterren in versierde auto's naar het jongerencentrum gereden. Het halve dorp was uitgelopen waardoor er ook een grote groep mensen voor de deur stond. De zaal, waar normaal popgroepen optreden was omgetoverd tot bioscoop en was stampvol. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor de eerste vertoning van een film. Het publiek vond het prachtig en alle leden van de crew kregen een geboetseerde Oscar.

Filmen met een groep is het leukste van deze hobby!