Verhalen

Speelfilm - Tip 10 - Het gebruik van kunstlicht

Wat opvallend is bij amateur speelfilms, dat is dat er vaak zo weinig aandacht wordt geschonken aan het gebruik van kunstlicht bij binnenopnames. Het uitlichten van een ruimte is ook eigenlijk een vak apart. En het ontbreekt veel amateurs aan geschikte lampen. Nu is dat tegenwoordig - in tegenstelling met film van vroeger - met het gebruik van video als medium wel beter geworden. Video vraagt nou eenmaal minder licht om toch goed belichte shots te krijgen. Maar als je toch een goed belichte videofilm wilt krijgen ontkom je niet aan het gebruik van extra licht.

Sfeer

Maar stel even dat je een huiskamer moet uitlichten, en buiten is het donker. Vaak kom je dan al een heel eind door alle lampen die in die kamer aanwezig zijn aan te zetten. Je zou eventueel 25 watt lampen kunnen vervangen door 40 of 60 watt. Je behoudt dan in elk geval de sfeer in de kamer. (Pas op met spaar- en ledlampen want die kunnen nog wel eens afwijken in 'kleur') Maar kom je dan toch nog te kort, dan kan een extra halogeen lamp tegen het plafond gericht al zorgen voor voldoende licht. Stel de witbalans van de camera wel even in met de hand . En beoordeel het beeld wel op een geschikte monitor of TV. Moet je filmen in ruimten waar deuren open staan, zorg dan dat ook de andere ruimten voldoende licht hebben. Anders kijk je in zo'n donker gat.

Nacht

Als je 's-avonds buiten opnames moet maken dat kun je twee dingen doen. Je kunt die opnames gewoon overdag maken met een blauw filter op het objectief van de camcorder. Als je dan enigszins onderbelicht, dan lijkt het net alsof je met maanlicht hebt gefilmd. Dit is een veel gebruikte manier in films. Let er maar eens op. Een andere veel betere manier is om toch 's-nachts die opnames te maken en dan gebruik te maken van lampen. Probleem is dan, dat lamplicht zo geel is. Om dat te verbeteren moet je blauwe filters voor lampen zetten. Die zijn te koop bij firma's die theaterartikelen verkopen. (Kijk in de Gouden Gids voor adressen) De lampen moet je dan niet links en rechts van de camera zetten zoals dat gebruikelijk is als je een set uitlicht, maar die lampen zet je hoog links en rechts van de spelers. Vaak is één lamp al voldoende om een goed effect te krijgen. Soms is het zelfs aan te raden om de lamp enigszins achter de spelers te zetten. De schaduwen van de spelers lopen dan naar de camera toe. En doordat je dan silhouetten van de spelers ziet krijg je een goed nacht effect. Wil je toch, dat de spelers nog enigszins herkenbaar zijn, gebruik dan een klein lampje van achter de camcorder vandaan om de gezichten op te lichten. Zet alle lampen wel hoog. Het lijkt dan op licht van de maan of van lantaarnpalen. Stel de witbalans goed in want als de camera automatisch staat heeft hij de neiging om alles weer in de goede kleur te zetten. Gebruik ook weer een monitor om het effect te beoordelen.

Moet je een gewone scène goed uitlichten, lees dan het artikel in Verhalen / Techniek / Het gebruik van filmlampen, of klik hier.