Verhalen

Speelfilm - Tip 07 - De productie van een speelfilm

We gaan ervan uit dat de 'CREW' en de 'CAST' compleet zijn. Maar dat wil allerminst zeggen dat we nu al kunnen gaan draaien. Er is nog zat te doen voordat de eerste opnames gemaakt kunnen worden.

Kleding en decors

Afhankelijk van het soort film zal er voor kleding van de spelers gezorgd moeten worden. Als de film speelt in een tijd dat de mensen andersoortige kleding droegen dan nu het geval is, dan zal die kleding gemaakt moeten worden. Of gehuurd. Er is in elke grote stad wel een verhuurbedrijf te vinden die tegen een redelijke prijs 'ouwe spullen' in de verhuur heeft. Maak wel goede afspraken met de verhuurder. Wanneer je de spullen haalt en terug brengt. Controleer voordat je het meeneemt alles op kwaliteit en spreek duidelijk een prijs af. Maak iemand in de crew verantwoordelijk hiervoor. Als dat heel veel is, zou je een productieleider kunnen benoemen.

Productieleider

Die productieleider kan dan veel meer zaken gaan regelen die niet rechtstreeks met de opnames van de film te maken hebben. Hij (of zij natuurlijk) kan natuurlijk ook de afspraken maken met de eigenaren van plaatsen waar gefilmd moet worden en waarvoor toestemming nodig is. Misschien moet de politie weten dat er ergens gefilmd gaat worden. Of de brandweer als er met vuur gewerkt moet worden.

Locaties

Het scenario is geschreven en nu moeten er locaties gezocht worden waar de film opgenomen wordt. Je maakt daarvoor vooraf een lijst met alle scènes en de voorkeuren voor het soort locatie. In veel gevallen zal je tijdens het schrijven van het scenario al geschikte plaatsen in gedachten hebben. Maar je zal in alle gevallen toch even moeten overleggen met eigenaren of je daar kunt filmen. Als je lid bent van een bij de NOVA aangesloten vereniging, neem dan je NOVA-kaart mee. Dat schept vertrouwen. En mijn ervaring is, dat je soms toestemming krijgt op plaatsen te filmen waar je normaal gesproken geen toegang krijgt. Als je op 'vreemde' locaties binnenshuis moet gaan filmen, controleer dan waar ramen en deuren zitten. Kijk waar stopcontacten zitten voor het licht. Overleg of je meubels mag verplaatsen. En maak een platte grond, bij voorkeur op schaal. Ruitjespapier is in zo'n geval handig. Je gaat ook nog een opname draaiboek maken waarin je de mise-en-scène en de decoupage opneemt. Over decoupage en mise-en-scène kun je in aflevering 8 lezen.

Draaidagen

Met het opnamedraaiboek in de hand is het mogelijk voor een wat geroutineerde filmer te bepalen hoeveel dagen je nodig hebt voor het maken van alle opnames. Een gemiddeld aantal minuten film per dag opgeven is niet mogelijk. Dat hangt helemaal af van de moeilijkheid van de opnames. Bij de profs komt er van een dag filmen soms maar één minuut in de film terecht. Maar amateurs zijn meestal minder kritisch en zullen als regel dus veel meer minuten per dag filmen. Een filmpje van 6 minuten, gedraaid op één locatie, kan makkelijk in één dag.

Wie betaalt ?

Hoe je het ook bekijkt, een film maken kost geld. Niet alleen je materiaal (geheugenkaartjes of DVD's waar de gemonteerde film op gezet wordt) kosten geld, ook het vervoer van mensen. Bij amateur producties is dat meestal geen probleem. Iedereen betaalt zijn eigen benzine voor de auto. Maar spreek even af met iedereen, wie het eten en drinken betaalt. En misschien andere bijkomende kosten, zoals misschien verzekeringen voor de camera en de lichtset enz. Regel in de amateurfilmerij is, wie het opnamemateriaal betaalt, is de eigenaar van de film.

Afspraken met crew en cast

Als het een 'grote' productie is die gemaakt wordt, dan zullen er veel mensen op de been zijn. Die moeten op de momenten dat er gefilmd wordt, wel allemaal tegelijk op de goede plaats zijn. Het is verstandig om vooraf, en langere tijd van te voren, een lijst met data te maken waarop de opnames gemaakt zullen worden. Alle spelers en techneuten zullen per datum moeten kunnen. Als er voor een opnamedag 12 man nodig zijn, maar de hoofdrolspeler kan die dag niet, dan kun je het schudden. En als je met 12 man een planning hebt gemaakt voor 'mooi weer' buiten opnames en het giet van de regen de hele dag, dan moet je in de planning kunnen uitwijken naar binnenopnames. Begin zo mogelijk altijd eerst met de buitenopnames. Als het dan regent en je hebt zon nodig, dan kun je altijd naar binnenopnames uitwijken. Binnen regent het nooit. En plan meer data dan je misschien nodig hebt, voor het geval dat er data echt uitvallen. Als het verhaal van de film zich afspeelt in de herfst, dan zullen alle buitenopnames kort na elkaar opgenomen moeten worden. Je kunt geen shots met mooi herfstkleuren plakken aan shots waarin alle bladen al van de bomen zijn gevallen.

Montage

Je moet afspreken wie de montage van de film gaat doen. Het is verstandig om daarvoor een 'editor' aan te stellen. Dat is de man of vrouw die uitstekend overweg kan met de montage apparatuur. De regisseur, die 'verantwoordelijk' is voor het eindresultaat zit er natuurlijk bij, maar hoeft dan niet op de techniek te letten. Hij kan zich volledig concentreren op het verhaal. Vraag wel of de editor het opname draaiboek wil doornemen. En nodig hem uit bij de opnames. Hij moet zich het verhaal 'eigen' maken en begrijpen wat de regisseur wil.