Verhalen

Speelfilm - Tip 06 - Crew en Cast

Er is een duidelijke afscheiding in plaats, tussen Crew en Cast. De Crew (bemanning) is de groep mensen die achter de camera staan, de Cast zijn de spelers in de film. Voor het maken van een speelfilm zijn deze twee groepen tot elkaar 'veroordeeld'. Ze zijn volledig van elkaar afhankelijk. Er is één persoon (functie) die de verbinding is tussen die twee groepen, en dat is de Regisseur. In amateur producties is die functie de belangrijkste. Hij of zij bepaalt hoe de film gemaakt wordt en hoe die er gaat uitzien. (In professioneel gemaakte films is de producent vaak de belangrijkste) Als het scenario en het opname draaiboek gereed is, kan er gezocht gaan worden naar de rest van de crew en de spelers. (Als die tenminste al niet allang bekend zijn)

De Regisseur

De regisseur noemde ik al. Overigens is elke functie natuurlijk zowel door een man als een vrouw te vervullen, maar ik zal steeds spreken over 'hij'. Bij het maken van een speelfilm is het belangrijk dat de functies goed gescheiden blijven. Een regisseur die ook nog cameraman is, doet zijn werk niet goed.

Achter de camera

De tweede functie is de Cameraman. Hij zorgt, in overleg met de regisseur hoe de scènes in beeld gebracht worden. De cameraman moet ook zorgen voor een goed belichte film. Daarvoor zal hij nauw samenwerken met de Belichter. Bij kleine, korte speelfilms is het mogelijk dat de cameraman, het licht erbij doet. Maar bij het uitlichten van wat grotere scènes is het beter een vaste belichter (desnoods met assistenten) te hebben.

De volgende functie is 'Geluidsman'. Wanneer met een één microfoon systeem gewerkt wordt, dan zal deze man de hengel hanteren. Het geluid wordt bij consumenten camcorders direct op de videoband opgenomen. De cameraman zal dan ook de kwaliteit van het geluid controleren via een koptelefoon. Het is trouwens altijd verstandig om als cameraman een koptelefoon of 'oortje' te gebruiken. Moet er met meer microfoons gewerkt worden, dan zal de geluidsman (met koptelefoon) achter een audiomixer plaats nemen en zal elke microfoon een hengelaar hebben. Wordt er (duur) met zenders gewerkt, dan zijn die hengelaars natuurlijk niet nodig.

De directe hulp van de regisseur is de Scriptgirl. Wat natuurlijk ook een man kan zijn. De scriptgirl zorgt voor de continuïteit in de film (zie het vorige verhaal) is constant in de weer met het opname draaiboek. Zij (hij) is er voor verantwoordelijk dat alle shots in de vooraf bedachte volgorde worden opgenomen. En dat hoeft helemaal niet de volgorde in de film te zijn. Zij zorgt er ook voor dat spelers op tijd op de set zijn als ze aan de beurt zijn.

Bij grotere 'producties' zal er ook behoefte zijn aan een 'Grip'. Dat is een soort toneelknecht maar dan bij de film. Hij zorgt voor hand en spandiensten. Sleept met lampen en statieven. Zorgt dat meubilair in de set op zijn plaats staat. Sjouwt met alles wat niet staat waar het moet staan. Bij de grote professioneel gemaakte films zijn er nog veel meer functies, maar voor amateurs is het bovenstaande wel voldoende.

Voor de camera

Als ze er, bij het opzetten van de film nog niet zijn, dan zullen spelers, acteurs gezocht moeten worden. Het is aantrekkelijk om bijvoorbeeld acteurs te vragen van een amateur toneelvereniging. Maar dat heeft ook zijn nadelen. In deel 9 van deze serie kom ik daar op terug. Het is wel verstandig om gebruik te maken van zogenaamde 'typecasting'. Heb je een inbreker nodig in de film, dan kun je beter niet je broertje van 6 jaar nemen. Mits die inbreker heel erg jong moet zijn. Maar heb je een secretaresse nodig die alleen maar achter een PC hoeft te zitten, dan kan het haast elke vrouw tussen 20 en 60 jaar zijn. Waar het om gaat, dat is dat de acteur wat uiterlijk betreft een beetje lijkt op het karakter wat hij of zij moet spelen. Een bouwvakker in de film moet wel een beetje grove handen hebben.