Verhalen

Speelfilm - Tip 03 - Het idee voor een speelfilm

Mis

Als je nu in de veronderstelling bent dat ik hier een lijst met speelfilm ideeŽn ga opschrijven, dan heb je het mis. Ik kan niet bepalen over welk onderwerp je een speelfilm zou willen maken. Ik kan alleen 'de weg' aangeven naar een idee. En aan welke voorwaarden dat moet voldoen om een succes te kunnen worden.

Basisidee

Als je gaat zoeken in filmboeken naar informatie over onderwerpen waarover je een speelfilm kunt maken, dan vind je bijna niks. Het idee voor een film is schijnbaar niet te beschrijven. Zomaar eens even gaan staan en tegen jezelf zeggen dat je nu een idee voor een film wilt bedenken werkt ook niet. IdeeŽn borrelen langzaam op. Of ze ontstaan doordat je iets leest. En dan bedoel ik niet dat je nu een boek moet pakken om dat vervolgens te gaan verfilmen. Als amateurs is dat ook bijna niet te doen. Nog even afgezien van de filmrechten die je misschien zou moeten betalen. Een idee komt meestal op als in een flits. Pang, dat zou een leuk onderwerp voor een filmpje kunnen zijn!! Er zijn filmers die de onderwerpen zo uit hun mouw schudden. Maar de meeste filmers hebben er gewoon moeite mee. Ik ken een filmclub waarvan de voorzitter de onderwerpen zo kan oplepelen. Hij heeft er een groot aantal opgeschreven op losse papiertjes en als iemand in zijn filmclub de kreet uit: "Ik weet niet waar ik een film over moet maken", dan mag hij een onderwerp uit de ideeŽn grabbelton trekken. Daar zitten trouwens niet alleen speelfilm ideeŽn in maar ook andere genres. Je kunt ook een idee krijgen wanneer je iets hoort op de radio of ziet op TV. Je zou een mop kunnen verfilmen of een liedje. Het is zelfs mogelijk dat je een klein stukje uit een speelfilm (van TV) gebruikt als basis voor een eigen film. Het is helemaal niet verboden om af te kijken. Er bestaan niet veel films met allemaal originele verhaallijnen.

Afkijken mag

Maar kun je ideeŽn dan niet 'ontwikkelen'? Ja dat kan wel. En dat gaat het gemakkelijkst met een kleine groep filmers. Brainstormen heet dat. Neem een groot vel papier en nodig de groep uit om onderwerpen te noemen. Het kan niet schelen wat voor onderwerp. Schrijf ze allemaal onder elkaar op tot je er een stuk of 30 hebt. Hang het papier aan de wand en nodig dan de groep dan uit om onderwerpen te combineren. Er ontstaan dan een kleiner aantal mogelijke onderwerpen. Bekijk dan welk onderwerp het meest aanspreekt bij de groep en praat daarover verder. Schrijf wel alle ideeŽn over dit onderwerp op, op het moment dat ze geroepen worden. Probeer dan wat er overblijft om te zetten in een verhaal van een paar zinnen met een begin, middenstuk en een eind. Het is belangrijk dat je steeds voor ogen houdt, dat het verhaal begrijpelijk moet zijn voor het toekomstige publiek. Zorg vooral voor een goed eind aan het verhaal, want daar schort het nog wel eens aan bij amateurfilms. Wat nu op papier staat is een synopsis en is niet veel meer dan een zeer globale opzet. Het zal ook niet langer zijn dan een half A4-tje.

In de volgende aflevering zetten we het synopsis om in een scenario en bekijken we de eisen waaraan dat moet voldoen.