Verhalen

Speelfilm - Tip 01 - Inleiding

Maak eens een speelfilm

Eén van de leukste manieren om met video bezig te zijn is het maken van een speelfilm. Het is ook één van de moeilijkste en ingewikkeldste. Ik heb meegewerkt aan een stuk of 15 speelfilms, waarvan ongeveer de helft als regisseur. De langste was 40 minuten. Daarin zaten 13 sprekende rollen en er deden totaal zo'n 50 mensen (crew en cast) aan mee. Tussen het idee en de première zat precies een jaar. Laten we eens op een rij zetten wat ervoor nodig is om een niet te lange speelfilm te maken.

Wat is nodig

Je moet een idee hebben waarover je een film wilt maken. Dat moet een verhaal zijn met een begin, middenstuk en een einde. Dat verhaal zit eerst in je hoofd, maar het moet op papier gezet worden.
Je moet dus een scenario schrijven. Daarbij moet je rekening houden met de mogelijkheden die je hebt. Je kunt moeilijk auto's laten verongelukken of schepen laten vergaan. Maar als je een scenario hebt wat je in alle redelijkheid kunt uitvoeren dan is de volgende stap,
Het maken van een opnamedraaiboek. Daarvoor zul je moeten weten waar je gaat filmen (locaties) en welke 'acteurs' je nodig hebt.
Je moet dus gaan zoeken naar geschikte locaties en toestemmingen zien te krijgen van personen of instanties om daar te mogen filmen. Dat zoeken kun je bijvoorbeeld ook doen, samen met de cameraman. (zie hierna) Ik ga er even vanuit dat je zelf de regie gaan voeren.
En je moet gaan zoeken naar personen die de karakters in je film kunnen spelen.
Dan moet je opzoek gaan naar de crew. Probeer nooit een speelfilm in je eentje te maken, want dat wordt niks. Zorg minimaal voor een regisseur, een cameraman, een geluidsman en een belichter voor als er binnenopnames gemaakt moeten worden. En bij 'grotere' films is het niet ongebruikelijk om voor iedere functie een tweede man te hebben. (je mag voor 'man' natuurlijk ook 'vrouw' lezen) Je moet iedere functie zijn eigen verantwoordelijkheid geven en die ook vooraf goed afspreken. Daarvoor moet er veel gecommuniceerd worden.

Aan het werk

Heb je dat allemaal georganiseerd, dan kun je aan het werk met de opnames. Daarvoor moet je data afspreken met alle personen en instanties die dat moeten weten. Spreek wel direct alle data af en eventuele reserve data voor als er bijvoorbeeld door regen of storm niet gefilmd kan worden.
Nadat alle opnames gemaakt zijn, moet de film gemonteerd worden. Je kunt dat natuurlijk weer alleen proberen, maar het is leuker en zeker leerzamer om dat met twee of maximaal drie mensen te doen. De regisseur blijft daarbij wel de baas. Zijn (haar) beslissing bij het monteren van de film is bindend.

Film gereed

En dan is de film gereed. Houdt er rekening mee, dat alle medewerkers aan de film, die film een beetje tot hun eigendom hebben gemaakt. Ze zijn er niet voor niets zo lang mee bezig geweest. Zorg er daarom voor dat alle medewerkers een klein beetje kunnen meedelen in het succes van de film. Organiseer een openbare vertoning waarbij iedereen, ook de instanties die hebben meegewerkt, uitgenodigd worden. En maak er een beetje een show van. Zorg dat iedereen op de één of andere manier bedankt wordt. Het is wel jouw film, maar ook een beetje van al die anderen.
Het maken van een speelfilm is spannend, leerzaam, soms frustrerend maar vooral heel erg leuk om samen met een groep zo'n 'project' tot een goed einde te brengen. Als regisseur / producent kost het je veel tijd, maar als je eenmaal 'gepakt' bent door het maken van een speelfilm dan volgen er meer. Hierboven staan een aantal woorden vet gedrukt. Daarover gaan de volgende afleveringen van deze serie.