Verhalen

Video cursus - Les 7 - Spreek een voice-over in

In de vorige les is besproken hoe een voice-over geschreven kan worden. Je hebt daarvoor niet veel meer nodig dan een vel papier en een pen. Maar jij beschikt over een PC en zal die tekst dus in de tekstverwerker kunnen schrijven. Een voice-over inspreken kan alleen als je daarvoor over een apparaat beschikt waarmee je geluid kunt opnemen. Dat kan een audio cassettespeler zijn, maar daarvan is de geluidskwaliteit niet zo mooi. Als je een MD (MiniDisk) audiorecorder bezit dan kun je met een losse microfoon geluid opnemen. Dat geeft een prachtig resultaat. Je moet dan een programma in je PC hebben waarmee je het geluid kunt opnemen en als het nodig is daarna omzetten naar een WAV file. Bezit je geen audio recorder, dan gebruik je toch je camcorder om de voice-over in te spreken. Zet je camcorder op ongeveer 40 cm voor je op tafel met de microfoon naar je toe gericht. Spreek de tekst in en speel dat over naar de PC op dezelfde manier als dat je videobeelden overspeelt. Nog beter is het om een losse microfoon op een standaard te zetten en op die manier tekst in te spreken in de camcorder. In de montage gebruik je natuurlijk alleen de tekst (het geluid). Het is met een geschikte microfoon ook mogelijk om tekst rechtstreeks in te spreken in de computer. Daarvoor zijn een aantal video montageprogramma's geschikt. Je moet dan wel oppassen dat je niet het geruis van de PC mee opneemt.

Proef

Maar hoe spreek je nu op een goede manier een voice-over in? En wie kun je het beste een voice-over laten inspreken? Heb je zelf een redelijk heldere stem die goed verstaanbaar is, dan kun je het zelf doen. Maar ben je daarover niet tevreden, zoek dan iemand anders. Neem eerst de proef, als je nog nooit een voice-over hebt ingesproken. En luister die proef af op een TV. Want daar komt later het geluid vandaan.

Hoe spreek je in

Heb je een goede stem gevonden, dan moet je nog leren hoe de voice-over ingesproken moet worden. Bedenk, dat het gesproken woord in een film slechts één maal te horen is. Je kunt als kijker naar de film niet even terugspoelen omdat je het niet goed verstaan hebt. Je moet daarom het volgende doen:

 1. Zet de microfoon, als je die gebruikt, op 20 tot 30 centimeter van je mond, en zorg dat je tijdens het inspreken deze afstand gelijk houdt. Een camcorder mag iets verder weg staan evenals een richtmicrofoon. Gebruik eventueel een 'plopkap' op de microfoon.
 2. Zet de microfoon op een (tafel)statief en richt goed naar de mond.
 3. Zorg dat achter de inspreker een gordijn hangt. Dat is om de echo (ja, die is er echt) van de ruimte te dempen. Spreek dus niet in, in een grote ruimte met veel 'harde' muren.
 4. Spreek de tekst in, in een ruimte waar weinig of geen geluid van buiten binnendringt.
 5. Spreek blokjes tekst per stuk is, en noem eerst het tekstblok nummer.
 6. Registreer het bandteller nummer (als je een audio recorder gebruikt) waar de blokjes tekst staan. Dat kan natuurlijk ook achteraf.
 7. Spreek iets langzamer als dat normaal gebruikelijk is.
 8. Spreek alle woorden duidelijk uit. Articuleer goed, maar overdrijf het niet.
 9. Spreek de zinnen wel goed lopend uit.
 10. Probeer niet 'op te lezen' maar de tekst te 'vertellen'.
 11. Maak geen versprekingen in de tekst.
 12. Leg iets meer accent op belangrijke woorden in een zin, maar overdrijf het niet.
 13. Een licht accent in je taalgebruik is geen probleem, maar over het algemeen is 'ABN' beter. Een wat sterker accent in het taalgebruik bij een film die zich afspeelt in dat taalgebied is natuurlijk geen probleem.
In de volgende les gaan we kijken welke muziek we kunnen gebruiken in een film en waar.

Als je nu naar les 8 wilt, klik dan hier.

Herzien: februari 2011.