Verhalen

Video Cursus - Les 1 - Inleiding en opdracht

Inleiding

Voor elke man of vrouw die over een camcorder beschikt is er in de loop van elk jaar wel een moment dat het apparaat weer eens tevoorschijn wordt gehaald. De geboorte van een (nieuwe) baby, vakantie's, christelijke feestdagen of de verjaardag van één van de kinderen. De camcorder wordt dan weer uit de kast gehaald nadat die weer bijna een jaar daarin heeft gelegen. Dat zijn de zogenaamde "kastcamera's". Nou niet gaan roepen dat je camera wel eerder gebruikt is dan de vorige vakantie of feestdag. Het is gewoon bekend dat veel videofilmers alleen in de vakanties en bijvoorbeeld het verjaardagsfeestje van een kind, hun geheugenkaartjes of videobandjes vol te schieten. Maar deze minicursus is echt niet alleen voor deze filmers, maar ook voor hen die niet zo vaak filmen en toch vinden dat hun 'producties' wel wat verbeterd kunnen worden. Net als veel andere videofilmers zul je bij het bekijken van je eigen films wel eens gedacht hebben; de film is wel erg lang, of, er zit wel erg weinig variatie in de beelden, of, het zou toch een beetje leuker of interessanter moeten zijn. Je laat soms met enige schroom je film zien aan je buren of familie omdat .....

Monteren

Met deze minicursus gaan we proberen om 'meer uit het opgenomen materiaal te halen'. We gaan dus kijken naar de mogelijkheden die er zijn om het product FILM te verbeteren. Het wordt geen cursus over de techniek van het monteren met de apparatuur die je misschien bezit. Dat zou niet te doen zijn, want iedere videofilmer monteert zijn films op andere apparatuur. We gaan wel kijken welke beelden wel of niet achter elkaar gezet kunnen worden. En de filmers die nog nooit gemonteerd hebben gaan we overhalen om dat toch eens te gaan doen. Want montage maakt uw film mooier, leuker en interessanter om naar te kijken. En als je aangestoken wordt door het montagevirus dan heb je er een erg leuke liefhebberij bij. Voor mensen die reeds lang met dit virus geïnfecteerd zijn kan deze cursus dienen als opfrisser. Voor deze filmers begint het filmen pas bij het monteren. Want dan MAAK je de film pas. En ik geef toe, het kan wat van je vrije tijd kosten, maar als een montage gelukt is dan zal je trots zijn op jezelf. En de kijkers naar je film zullen verrast zijn.

Eerste opdracht

Deze eerste aflevering van deze minicursus krijgt je gelijk een opdracht. Pak je cameratas en haal de accu('s) te voorschijn. Zet de accu in/op de camera. (De accu heeft er toch niet vele maanden op gezeten hè, want dat is slecht voor de accu en soms nog slechter voor de camera) Als de accu op de camera zit, probeer dan of de camera nog aan gezet kan worden. Als dat niet het geval is, dan is het goed. Zet de accu dan nu op de acculader en laad de accu helemaal op. Of - wanneer van toepassing - laad de accu op terwijl hij op de camera zit. Als je een zogenaamde druppellader hebt (staat in de gebruiksaanwijzing) laat dan de accu tenminste 14 uur op de lader zitten. Wanneer de accu vol is, zet hem op de camera en loop aan de hand van de gebruiksaanwijzing van de camera nog eens alle functies door. Doe er een geheugenkaart of een bandje in (afhankelijk van de camcorder die je hebt) en kijk wat het resultaat is. Is dat goed, dan is je camcorder weer klaar voor de volgende videofilm.

De volgende les belichten we het gebruik van de camcorder.

Herzien: juni 2014

Wil je naar les 2, klik dan hier