Verhalen

Maak eens een bedrijfsfilm - Deel 6 - Tips en Anekdotes

Deze laatste aflevering bevat nog wat tips en anekdotes. Handig om te weten en misschien leuk om te lezen.

Zwarten

Het onderstaande geldt alleen voor camcorders en montageappatatuur die nog met banden werken.
Waarom worden videobanden gezwart? En wat is dat? Op een 'verse' videoband staat helemaal niets. Voor mijn montage apparatuur heb ik op de band een doorlopend synchronisatiesignaal (en timecode) nodig. Ik monteer mijn films met Adobe Première. Maar omdat ik zo nu en dan wel even de opgenomen shots bekijk, ontstaat het gevaar dat na de laatste opname een 'gat' ontstaat. En na dat 'gat' begint de timecode weer vanaf nul te tellen. Wanneer de band eerst van een complete rij synchronisatiepulsen is voorzien, dan zet de camcorder alleen beeld en geluid op de band. En blijft de timecode in tact.

Zwembad

Voor een film over het vervoer van een chloorhoudend product heb ik ook wat opnames gemaakt in een zwembad. Het product heet voluit natriumhypochloride. Opnames in een zwembad kunnen wat problemen opleveren. De vochtigheid is daar zo hoog, dat de lens van de camcorder gemakkelijk beslagen kan raken. Daarom is het verstandig om eerst de camcorder te laten wennen aan de temperatuur en de vochtigheid. Zwembaden binnen hebben vaak ramen aan alle kanten. Je moet dan goed opletten voor spiegeling in het water en de belichting. En je moet zeker uitkijken voor kinderen die lollig willen doen en vlak naast de camcorder een "bommetje" maken.


Schrikken (1)

Tot 1999 heb ik altijd gewerkt met opname apparatuur die gehuurd was, of in eigendom was van het bedrijf waarvoor de film gemaakt werd. Dat was lastig, omdat bijvoorbeeld de digitale camcorder ook gebruikt werd door medewerkers van het bedrijf. Daarom besloot ik om toch maar die dure camcorder zelf aan te schaffen. Ik kocht er meteen een goede koffer bij en de nodige accessoires. Alles netjes opgeborgen in die koffer. Maar op de dag dat ik mijn eerste opdracht met mijn eigen camcorder zou gaan opnemen, vergat ik prompt die koffer mee te nemen. Ik was er nog niet aan gewend mijn eigen spullen in de auto te laden. Ik moest dus terug naar huis om mijn gloednieuwe koffer op te halen. Tegen de opdrachtgever heb ik een smoes verteld omdat ik te laat was. Ik weet niet of hij mij geloofde .

Schrikken (2)

Soms gebeuren er onverwachte dingen waar je van schrikt. Ik had sinds eind 2004 een nieuwe Canon XM2 waar ik de opnames mee maakte. Ik moest opnames maken in een bedrijf waar een zeer sterk magnetisch veld heerst. Eerder had ik daar opnames gemaakt met een Canon XM1, en dat gaf geen problemen. Maar nu, met de nieuwe camera wel. Ik kreeg geen beeld in de zoeker of de kleuren waren helemaal uitgebeten. Op een ander moment stond het beeld op z'n kop in de zoeker. Mijn cassette liep vast en de camera stopte met opnames. Ik ben het bedrijf uitgelopen en heb buiten nogmaals geprobeerd met de camera te werken. Dat was geen enkel probleem. Dit model van Canon was dus blijkbaar erg gevoelig voor magneetvelden. De opnames heb ik toen maar 'op een afstandje' gemaakt. Zo ver mogelijk weg van het magneetveld. Overigens heeft het magneetveld geen effect op de kwaliteit van de beelden. Die waren allemaal goed.

Apparatuur huren

In de loop van vele jaren heb ik alle apparatuur die nodig is zelf aangeschaft. Maar als je geen apparatuur ter beschikking hebt, dan moet je het huren. Er zijn in Nederland overal verhuurbedrijven waar (semi) professionele spullen te huur zijn. Dat is niet goedkoop, maar je kunt dat natuurlijk laten betalen door je opdrachtgever. Als je ook een camcorder moet huren, is het verstandig om te vragen of je een uurtje les kunt krijgen. Of je huurt de camcorder een dag extra voordat je opnames moet maken. Je hebt dan de gelegenheid om te oefenen. Anders wordt het, als je geen beschikking hebt over goede montagespullen. Dan moet je een studio met bediening huren. Soms kun je per uur huren, maar meestal gaat dat per dagdeel. Voor de montage van een bedrijfsfilm heb je al gauw een paar dagen nodig. Om die tijd zo kort mogelijk te houden, moet je alles vooraf zo veel mogelijk voorbereiden. Je moet dan een lijst maken van alle in en uit punten van shots die je nodig hebt in de film. In de studio maken ze daarvan een zogenaamde batchfile. Het capturen van de genodigde beelden gaat dan automatisch. De muziek en de voice-over (maar ook de beelden) moet op schijven, geheugenkaarten, sticks of band staan die de studio kan verwerken. Je montagedraaiboek moet zo ver als mogelijk zijn uitgewerkt. Op die manier kun je de studiotijd zo kort mogelijk houden.

40 kilo spullen

Je sleept heel wat mee als je bij een bedrijf opnames gaat maken. Bij elkaar misschien wel 40 kg aan spullen. Natuurlijk een koffer met de camcorder. In die koffer zit ook een groothoeklens, een microfoonzender plus batterijen, 3 stuks dikke accu's voor de camcorder, zonnenkappen en een schouderstatief. In die grote blauwe koffer zitten drie 800 Watt lampen, lampfilters en statieven. Verder een tas met 220V kabels en dimmers, Een tas met het statief en een spin, een dolly en een microfoonhengel. Verder nog een tas met allerlei kabels en kabeltjes en natuurlijk het opname draaiboek. Afhankelijk van het bedrijf waar je naar toe moet, een helm en veiligheidsschoenen.


Tot Slot

Als je alle 6 de delen van deze serie achter elkaar leest, dan blijkt daar wel uit dat een eenvoudige bedrijfsfilm maken nogal wat haken en ogen heeft. Maar als je de kans krijgt om in het bedrijf waar je werkt een film te maken in opdracht 'van de baas' dan moet je dat zeker overwegen. Wil je meer gedetailleerde informatie daarover dan nodig ik je uit om mij een e-mail te sturen met je vragen. Je krijgt altijd antwoord. Ook als ik het antwoord niet weet ...

Veel succes!
De serie is herzien in juli 2014.

Deze serie artikelen zijn in een andere vorm eerder verschenen in
Video Hobby Magazine.

De foto's die gebruikt zijn in deze serie, komen allemaal uit films die gemaakt zijn voor Akzo Nobel in Hengelo, Deventer, Rotterdam en Amersfoort, en zijn met goedkeuring van Akzo Nobel geplaatst.