Verhalen

Maak eens een bedrijfsfilm - Deel 4 - Hoe afleveren

Eigenaar

In dit vierde deel naderen we al het eind van de productie. Hoe lever je de film af aan de opdrachtgever en wie is eigenlijk de eigenaar van de film. Kortom, wie heeft het copyright.
En hoe gaat de film in premičre.

Productietijd

Als ik uitga van een eenvoudige film van 10 minuten dan ziet dat er als volgt uit. Opnames duren twee tot drie dagen. Het moet dan wel goed voorbereid zijn. Voor de montage reken ik 3 uur per minuut gemonteerde film. Dat is inclusief capturing van alle beeld en geluid. Bij elkaar opgeteld is dat ongeveer 50 uur werk. De ervaring leert, dat je voor het papierwerk plus de productie (het regelen van alles) nog een keer zoveel tijd kwijt bent. 100 uur werk voor een eenvoudig filmpje ben je dus zo kwijt.

Onrustig

Totaal opnames in chemische plants, met veel pijpen en vaten werken wel als beginshot van een sequens. Daarna moet je al heel snel in half totaal en clos-up gaan werken. Op deze afstand kun je nauwelijks de monteur terug vinden die aan het sleutelen is. Laat staan dat je kunt zien wat hij doet. In dit geval ging de film over het op de juiste manier gebruiken van gereedschap. Dan zul je dichterbij moeten gaan zitten. Deze fabrieken staan vaak buiten en daarom moet je uitkijken met zonlicht. Dat geeft veel zware schaduwen en maakt dit soort beelden erg onrustig.


Eindmontage

Ik spreek altijd met de opdrachtgever af, dat hij uitgenodigd wordt om te komen kijken als de eerste montage in de PC gereed is. Het is dan mogelijk nog veranderingen aan te brengen. Als dat heel kleine veranderingen zijn, dan kun je dat doen waar hij bij is. En dat wordt altijd zeer gewaardeerd. Een voordeel is dan ook dat de film al een beetje zijn eigendom is, omdat hij er zelf aan heeft kunnen sleutelen. Als hij echt niet tevreden is over de eerste montage laat hem dan precies aangeven wat er nog gewijzigd moet worden en schrijf dat op. Nodig hem weer uit om te komen kijken als de wijzigingen zijn doorgevoerd. Als wijzigingen een onaanvaardbare aanslag doen op JOUW film, maak hem dan met argumenten duidelijk hoever hij kan gaan. Hij zal je dan meestal gelijk geven en de film laten afmaken zoals jij vindt dat het goed is.

Premičre

Er zijn meestal een aantal mensen die betrokken zijn geweest bij het maken van de film. En dan bedoel ik niet alleen de mensen achter de camera, maar ook de acteurs (medewerkers uit het bedrijf) die mee gedaan hebben. Spreek met de baas af dat de film op een vooraf vastgestelde datum in premičre gaat en nodig daarbij iedereen uit. Overleg of het misschien aardig is om een aantal medewerkers een kopie van de film te geven. En de baas zal dan ongetwijfeld een klein toespraakje willen houden waarbij hij zijn waardering uitspreekt voor iedereen die aan 'zijn' film heeft meegewerkt. En dan maar hopen dat er daarna weer een opdracht komt. Als je dat als amateur-filmer wilt natuurlijk ...

Veiligheidsschoenen

In bedrijven is het altijd verplicht om bepaalde persoonlijke veiligheidmiddelen te dragen. In dit geval een helm en gehoorbescherming. (het is geen MP-3 speler die in zijn oor zit) Zeker als je veel close-ups maakt moet je er voor zorgen dat ze zichtbaar in beeld komen. Wat je op dit shot niet ziet, is dat de man ook een bepaald type (zuurbestendige) veiligheidsschoenen moet dragen. Voor dit shot mag hij gerust op zijn sloffen lopen, maar als hij totaal in beeld komt moeten die veiligheidsschoenen wel de goede zijn. Toch is dit shot niet in de film terecht gekomen. De man was vergeten zijn veiligheidsbril op te zetten. En dat zag ik te laat.


Nog een paar tips ..

  1. Begin nooit aan een opdracht waarvan je zelf vindt dat het te hoog gegrepen is.
  2. Maak in je offerte (als daarom gevraagd wordt) duidelijk wat wel en wat niet in de prijs is inbegrepen.
  3. Een film die door een professionele stem wordt ingesproken wint aan kwaliteit.
  4. Als een film in een andere taal dan Nederlands moet worden ingesproken, zoek dan een 'native speaker'.
  5. Geef de 'Stem' altijd de gelegenheid om de tekst zo te wijzigen dat hij lekker 'bekt'. Natuurlijk zonder de inhoud van de tekst geweld aan te doen.
  6. Als je tekst moet laten vertalen, zoek dan een vertaler die de voice-over in spreektaal kan schrijven en laat de tekst corrigeren door 'de Stem'.
  7. Als je muziek gebruikt in de film moet dat altijd rechtenvrije muziek zijn. Gebruik dus nooit zomaar muziek van een CD.
  8. Als je DVD's moet afleveren, probeer dan eerst met een door jou eerder gemaakte DVD of die wil afspelen in de players die in het bedrijf staan.
Als je nog steeds geďnteresseerd bent in het maken van een bedrijfsfilm, dan volgt in deel 5 nog een overzicht van de praktijk. Het maken van opnames, het organiseren van alles en daarna de montage.

Deze serie artikelen zijn in een andere vorm eerder verschenen in
Video Hobby Magazine.

De foto's die gebruikt zijn in deze serie, komen allemaal uit films die gemaakt zijn voor Akzo Nobel in Hengelo, Deventer, Rotterdam en Amersfoort, en zijn met goedkeuring van Akzo Nobel geplaatst.