Verhalen

Maak eens een bedrijfsfilm - Deel 1 - Soort films

Mogelijkheid

In dit eerste deel bekijken we, wat voor soort bedrijfsfilms door amateurs gemaakt (kunnen) worden. Je bent geen beroepsfilmer. Binnen het bedrijf doe je heel ander werk. Als jij een bedrijfsfilm maakt zullen je collega’s jouw werk moeten overnemen. Hoe ontstaat de mogelijkheid voor het maken van een bedrijfsfilm.

Hoogwerker

Als je de mogelijkheid hebt om een opname te maken van de buitenkant van het bedrijf waar de film over gaat, dan is met behulp van een hoogwerker dit soort opnames te maken. Dit shot kan gebruikt worden bij de inleiding van de film. Je kunt het ook gebruiken als achtergrond voor de titel van de film. Vanaf dit totaal kun je ook inzoomen naar het bedrijfsonderdeel waar de film over gaat.

Leuke films

De camcorders waarmee tegenwoordig gewerkt wordt door amateurs zijn van een formidabel goede beeldkwaliteit. Er wordt dan ook veel gefilmd. Als die films dan ook nog op een leuke manier gemonteerd worden, en ze worden vertoond aan mensen buiten de familiekring, dan gaat zo’n filmer opvallen. “Die vent maakt leuke films!” En als er dan op het werk van die man (maar het kan natuurlijk ook een vrouw zijn) een collega 25 jaar bij de zaak is, dan loopt hij de kans om gevraagd te worden een reportage te maken van het jubileumfeest. Als zo’n film goed uitpakt, en hij wordt een keer “op de zaak” vertoond dan is zijn reputatie gezet. De opening van een nieuw kantoorgebouw of het plaatsen van een nieuwe machine zou toch op video vastgelegd moeten worden. “Zeg Herman, jij maakt van die leuke videofilms. Zou jij die opening niet kunnen filmen?” Hij maakt zijn eerste bedrijfsfilm. Gratis! En als hij geluk heeft, dan betaalt de baas zijn materiaal. Maar als er één bedrijfsfilm is gedraaid, dan volgen er vaak meer. Als Herman het tenminste goed heeft gedaan die eerste keer.

Wat voor soort films worden gemaakt

Waar moet je aan denken bij het maken van een bedrijfsfilm? Dat kan zeer divers zijn. Maar ze zijn in te delen in een aantal categorieën.

Reportages
Denk daarbij aan, de opening van een nieuw bedrijfsonderdeel, nieuwjaarsrecepties, jubilea en alles wat in het belang van het bedrijf, voor de historie vastgelegd kan worden.

Motivatie
De bedrijfsleiding wil, dat het personeel op een nettere manier gaat werken. Afval gaat deponeren in daarvoor bestemde containers. Het bedrijf wil een ISO-9000 certificaat gaan aanvragen. Daarvoor heeft het de medewerking nodig van het personeel. Een goed gemaakte film van 10 minuten zegt meer dan een bedrijfsleider die een verhaal van een uur gaat houden.

Promotie
Dit valt uiteen in productpromotie en bedrijfspromotie. Productpromotie is een soort reclame voor een product die gericht is op een specifieke groep mensen of bedrijven. Stel, je hebt een machine ontwikkeld waarmee je twee keer zo snel fietsbellen kunt maken. Dan wil je dat laten weten aan fietsbellenfabrikanten. Je stuurt dan een videofilm naar alle bekende fabrieken. Bedrijfspromotie is net zoiets. Maar nu laat je zien in de film, dat jouw bedrijf op een efficiëntere, dus goedkopere manier een product of dienst kan leveren.

Productondersteuning
Jouw bedrijf maakt een product wat in tankauto’s vervoerd moet worden. Het is een brandbaar en ook nog giftig product. De overheid stelt strikte regels aan dat vervoer. Probleem is echter dat er steeds nieuwe chauffeurs op die tankauto’s rijden die niet goed weten hoe ze moeten omgaan met dat goedje. Dan maak je een film van 10 minuten waarin wordt uitgelegd aan welke veiligheidsnormen dat vervoer moet voldoen. Laat ook zien hoe brandbaar of gevaarlijk het spul is. En leer die chauffeurs welke kleding, brillen een schoenen ze moeten dragen.

Onderwijs
Je werkt op een school voor voortgezet beroepsonderwijs, en je wilt de hoogste klassen van middelbare scholen laten weten hoe leuk of interessant het is om (bijvoorbeeld) Weg- en Waterbouwkunde te gaan studeren. Laat in een korte film zien hoe de school eruit ziet en op welke manier er onderwijs gegeven wordt. Op dezelfde manier kan in een bedrijf een film gemaakt worden waarbij de film onderdeel is van een cursus die gegeven wordt.

Controlekamer

Bezoekers mogen meestal niet in controlekamers van bedrijven komen. Er is daar meestal veel bedrijvigheid, want veel fabrieken kunnen helemaal vanuit een controlekamer bestuurd worden. Als je dus een film maakt over een bedrijf met zo'n soort controlekamer, laat die dan ook zien als dat past in jouw verhaal. Pas wel op voor flikkeringen in sommige (beeldbuis) computerschermen. Zet je camera desnoods op een andere sluitersnelheid. Bijvoorbeeld op 1/70 seconden. Als je een 'clear-scan' systeem op de camera hebt, gebruik je dat. Bij LCD schermen is dat geen probleem.


Veiligheid en milieu

Je werkt bij een chemisch bedrijf en de bewoners rondom het bedrijf willen wel eens weten wat jullie daar allemaal uitspoken. Maak een korte film over die delen van het bedrijf die om veiligheidsredenen niet door groepen mensen betreden kunnen worden. Nodig ‘de Buurt’ uit voor een kop koffie, een korte inleiding door de directeur en een rondgang door het bedrijf. Vertoon voor of na de rondgang de film over het deel waar die mensen niet mochten komen. En leg in de film uit, wat het bedrijf doet om zo veilig mogelijk en milieuvriendelijk de producten te maken. De buurt zal zich veiliger voelen.

Bewegend beeld bij een rapport

Rapporten bestaan uit tekst en grafieken en soms uit foto’s om iets duidelijk te maken. Wanneer een korte film gemaakt wordt over het onderwerp waarover het rapport vertelt, dan kan dat rapport veel korter worden. Maar wat belangrijker is, een film heeft veel meer impact dan dat papieren verhaal. Als voorin het rapport een mapje gemaakt wordt waar de film op DVD op staat, dan zal die film bekeken worden. En hebben de schrijvers effect van hun onderzoek en geschrijf. Zeker als er beslissingen op investeringsgebied genomen moeten worden. (Ik heb een investeringsbedrag hoger zien uitvallen dan was gehoopt, omdat er een videofilmpje van 8 minuten bij het rapport zat. Het ging wel om een investering van € 45 miljoen.)

In de volgende aflevering behandelen we de vraag: Hoe bereidt je jouw collega’s voor en wie is de doelgroep van de film. Hoe start je een productie.

Deze serie artikelen zijn in een andere vorm eerder verschenen in
Video Hobby Magazine (nu Video emotion)

De foto's die gebruikt zijn in deze serie, komen allemaal uit films die gemaakt zijn voor Akzo Nobel in Hengelo, Deventer, Rotterdam en Amersfoort, en zijn met goedkeuring van Akzo Nobel geplaatst.